09 sep 2022

Duwt de verruwing van de maatschappij jongeren weg van politiek engagement?

"When you can't stand the heat, stay out of the kitchen", krijgen we regelmatig onder de neus geschoven als covoorzitters van Jong Groen. Dat en alle andere vormen online haat en gescheld zijn we beu. Waarom? Omdat deze verruwing van het online debat op sociale media ervoor zorgt dat steeds meer jongeren afhaken en geen politiek engagement meer durven opnemen. Zo engageren er zich in 2022 60% minder jongeren bij onze organisatie dan in 2021 en haken veel jonge vrouwen af door hun lokaal mandaat neer te leggen. 

Politiek wordt als een hondenstiel gezien, maar moet dat echt zo zijn? Je gaat een engagement aan om iets te proberen veranderen, een steentje te verleggen in de rivier, maar je moet er de laatste tijd vooral ook veel bagger voor slikken. Net dat doet ons en zoveel andere jongeren twijfelen en uiteindelijk wegstappen.

Een totale ommekeer in het politieke debat is dan ook cruciaal. We hebben nood aan een maatschappelijke en politieke cultuur waarbij respect terug de nieuwe punk wordt en de persoon aan de andere kant van tafel niet gedenigreerd, uitgescholden of bedreigd wordt. Enkele voorbeelden van lompe reacties op twitter gericht naar Paola: 

Tweet X: “Nééje troela. En probeer niet te praten met de pik van je voorzitter in je bek. Da’s onbeleefd. “

Tweet Y: “Tja als je geen probleem hebt met dat immigranten Italiaanse meisjes verkrachten ,in stuk snijden en opeten moet je op links stemmen.”

PALNWS: Cartoon van keffende bitch met een groen strikje

Het reduceren van een persoon tot een keffende bitch gaat te ver, want vrouwen zijn geen bitch maar hebben gewoon een mening.  Dit soort reacties komen hard aan. Deze constante stroom aan bagger willen jongeren en al zeker jonge vrouwen, niet trotseren omdat ze zich politiek engageren.

In deze opinie willen we dus niet alleen deze verruwing weer onder de aandacht brengen, maar willen we een plek eisen voor een veilig en interessant politiek debat. Tafelspringers zijn er al genoeg, het is tijd om de zachte stemmen en minderheden alle kansen te geven tot ontplooiing.

Deze kentering in het politieke debat is niet iets waar wij alleen van dromen. Het wederzijdse respect dat tussen ons en de meesten van onze collega-jongerenvoorzitters en -organisaties leeft, is groot en dat terwijl wij net allemaal vrijwilligers zijn. Wij zijn jongeren en toch wordt er van ons verwacht dat wij altijd beschikbaar en professioneel zijn en ook nog eens alle kennis bezitten van een beroepspoliticus/a. Terwijl politieke jongerenorganisaties net een plek zijn om te leren en te groeien. Gelukkig tonen we hier met de meeste politieke jongerenorganisaties wel hoe het anders kan, hoe je elkaar kan beschermen en verdedigen en tegelijkertijd nog een stevig politiek debat kan voeren. 

Daarom breken wij hier dus een lans voor alle jongeren die nu actief zijn, maar ook zij die na ons komen. Ga met ons in discussie, maar doe dat op een respectvolle manier i.p.v. ons elke dag in brand te steken en zo langzaamaan kapot te maken.Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons