18 jun 2024

Antwerpen hangt Israëlische vlag aan stadhuis. Jong Groen: "Fout signaal"

Persbericht

Antwerpen hangt Israëlische vlag aan stadhuis. Jong Groen: "Fout signaal"

Het Antwerpse stadsbestuur laat opnieuw de vlaggen van verschillende landen aan de voorgevel van het stadhuis pronken, nadat deze een tijd verwijderd waren. Daaronder ook de vlag van Israël. Jong Groen Antwerpen vraagt die vlag weg te halen totdat er een duurzame vrede is: "Het is onbegrijpelijk dat het stadsbestuur de Israëlische vlag er weer bij laat hangen en zo negeert dat er sinds oktober meer dan 35.000 mensen gedood zijn. Deze vlag aan de gevel van ons stadhuis is een fout signaal. Zolang de genocide loopt, moet die vlag weg."

Het is een bekend zicht op de Grote Markt: de vlaggen van verschillende landen die hangen te wapperen aan de gevel van het stadhuis. Ook afgelopen week werden de vlaggen opnieuw gehesen, inclusief de vlag van Israël, want dat land heeft een consulaat in de stad. Toch vindt Jong Groen Antwerpen dit niet kunnen. "We begrijpen dat er een regel is over welke vlaggen opgehangen worden op basis van wie hier een consulaat heeft, maar we begrijpen niet dat het stadsbestuur daar geen ethische voorwaarden voor hanteert," zegt Mattijs Van Miert van Jong Groen Antwerpen. "Er is in Gaza een genocide bezig. Sinds oktober zijn er al meer dan 35.000 mensen omgekomen als gevolg van het Israëlische geweld. Dat kunnen wij als stad toch onmogelijk goedkeuren?" Jong Groen wijst erop dat er evengoed een Russisch consulaat in Antwerpen is. "Met de inval in Oekraïne gaan we toch ook geen Russische vlag ophangen. Waarom dan wel die van Israël? Dat zijn dubbele standaarden."

Voorzitster Laura Spruyt vult aan: "Meer dan de helft van de Antwerpenaren heeft vorige week gestemd voor partijen die een onmiddellijke erkenning van de Palestijnse staat willen, die vinden dat België op alle niveaus meer druk moet zetten op Israël. Door de Israëlische vlag te hijsen, geeft Stad Antwerpen een fout signaal. Wij spreken met vele Antwerpse jongeren en steeds opnieuw zeggen ze dat ze een stad willen die vrede en mensenrechten hoog in het vaandel draagt, niet een genocidaire staat." Concreet vraagt Jong Groen Antwerpen dat de vlag van Israël onmiddellijk wordt weggehaald, totdat de genocide en bezetting van Palestina gestopt is. Naar de toekomst toe moet het stadsbestuur werk maken van ethische regels. "Wanneer een land manifest de mensenrechten schendt, hoort die vlag niet thuis aan de gevel van het Schoon Verdiep."

Hier vindt u een video van de actie. Via WeTransfer vindt u onderstaande rechtenvrije foto in betere kwaliteit.
Voor verdere vragen kunt u Mattijs Van Miert contacteren op +32 479 31 87 44.

 

Vriendelijke groeten,
Jong Groen Antwerpen

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons