24 feb 2022

Stop de oorlog in Oekraïne

Jong Groen veroordeelt ten stelligste de Russische aanval op Oekraïne.

Jong Groen veroordeelt ten stelligste de Russische aanval op Oekraïne. Dit was al gepland door Vladimir Poetin sinds 2014, wanneer Oekraïners door een vreedzame revolutie de pro-Russische regering hebben afgezet en een nieuwe koers zetten voor het land — één die dichter bij de EU wil komen. Sindsdien heeft Rusland het vuur van pro-Russische separatisten aangestookt, eerst in de Krim en dan in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. 

 

Nu is wat wij allemaal vreesden een feit geworden. Misschien wordt dit zelfs een nieuwe wereldoorlog. Hoe het conflict ook uitdraait, het is de burgerbevolking die een hoge prijs zal betalen. Poetin heeft het duidelijk gemaakt: hij wil keizer zijn van een rijk dat allang vervallen is, maar waarvan hij waant dat het nog hersteld kan worden. Dit is niet de eerste keer dat hij dit doet, denk maar aan Moldavië en Georgië. Maar wij kunnen ervoor zorgen dat dit de laatste keer wordt.

 

Wij moeten ervoor zorgen dat eerder aangekondigde én nieuwe sancties effectief Russisch geld en de Russische macht treffen. Wij verwelkomen de opschorting van de Nord Stream II-pijpleiding door de Duitse regering. Dit kan de aanzet zijn om een einde te maken aan de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas. Daarenboven moeten we op de hoede zijn voor Russische propaganda en desinformatie. De status van de staatsomroep Russia Today in de EU moet dringend herbekeken worden.

 

Wij zijn solidair met de Oekraïners, daarom roepen we België en de Europese Unie op om bereid te zijn humanitaire bijstand te verlenen en Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ferme sancties en intensieve diplomatie zijn de enige mogelijkheden om erger te voorkomen en menselijk leed te vermijden. #WeStandWithUkraine

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons