22 apr 2016

Stop Kernenergie

Brussel, 22/04/16 – Gisteren werd de kernreactor Doel 3 stilgelegd, de centrale plaatste zich in veiligheid omdat er iets niet klopt. Het is goed dat de procedure werkt, maar dat is allerminst geruststellend. De voorbije twee jaar gebeurden 10 ernstige incidenten, waarbij de reactoren moesten worden stilgelegd. “Het enige wat de mensen daarvoor terugkregen was een slechtere deal met een monopolist, een nefast investeringsklimaat voor groene alternatieven en twee regeringen die de stroom bovendien fiks duurder maakten”, zeggen de voorzitters van de Jongsocialisten en Jong Groen, Aaron Ooms en Céline Van Den Abeele. Met Stopkernenergie.be willen we duidelijk maken dat het genoeg is geweest en de regering aanzetten over te gaan tot de sluiting van de kerncentrales.

De kernuitstap stond reeds in 1999 in het regeerakkoord van de paarsgroene regering-Verhofstadt. In 2003 kwam de wet op kernuitstap tot stand, die een maximale levensduur van 40 jaar oplegde. Volgens de oorspronkelijke plannen hadden drie reactoren in 2015 al moeten gesloten zijn.

“Hoeveel incidenten moeten er nog zijn vooraleer de regering het licht ziet? Kernenergie is de weg van het verleden en is niet veilig”, stelt voorzitter van de Jongsocialisten Aaron Ooms. “De herstellingwerken aan Doel 1 duren langer dan verwacht, op een bepaald moment is een krot niet meer te renoveren, en moet je je conclusies trekken.”

Op 8 maart riepen we de Kamerleden op om te kiezen voor de toekomst en komaf te maken met kernenergie. Blijkbaar moet deze boodschap tot treurens toe herhaald worden, maar we hopen in ieder geval een fall-out voor te zijn.

Het is eens te meer tijd om te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen, die zo decentraal mogelijk en zonder monopolist kunnen worden aangewend. De grote maatschappelijke en financiële kost, de cadeau’s aan monopolist Engie, het veiligheidsrisico en het nucleaire afval dat nog tienduizenden jaren ons milieu zal vergiftigen: genoeg redenen voor een energie-wende.

Jong Groen voorzitter Céline Van Den Abeele: “Als zelfs buurlanden vragen om centrales stil te leggen dan moeten we ingrijpen. Of is Duitsland enkel het gidsland voor sommigen als het in hun kraam past?”

Kerncentrales vandaag zijn een onveilige energiebron uit het verleden. Harrisburg, Sellafield, Tsjernobyl, Fukushima, het is een te lange lijst met grote incidenten met nog grotere gevolgen. Om onze eis kracht bij te zetten lanceren we ons online spel op www.stopkernenergie.be. In dit spel kunnen mensen op ludieke wijze de federale regering helpen de kerncentrales te redden. Tot de fall-out komt en de speler de federale regering kan oproepen over te gaan tot sluiting.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons