15 mrt 2022

Jong Groen vraagt rookvrije perrons

Frisse lucht, wat een klucht: Jong Groen pleit voor rookvrije perrons!

Vandaag, anno 2022, is het nog steeds toegestaan om te roken op het perron. Roken is ongezond, dat weet elk kind. In België sterven jaarlijks 14.000 mensen door tabak, dat zijn er bijna 40 per dag. De meeste rook komt echter niet in de longen van de roker terecht, maar in de omgevingslucht. Ook omstanders dragen hier ongewild de gevolgen van. Bij kinderen vergroot het de kans op luchtweginfecties, oorontstekingen en astma. Bij volwassenen vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en longkanker. 

We moeten dus vermijden dat mensen ongewild moeten meeroken met mensen in hun omgeving. Als je op het perron staat te wachten heb je vaak niet de kans om afstand te houden van bijvoorbeeld iemand die naast je staat te roken. Daarom zijn we bij Jong Groen voorstander van rookvrije perrons. Iemand anders in jouw kankerverwekkende rook laten staan getuigt van weinig respect en zou daarom volgens ons logischerwijs verboden moeten zijn. 

Sigarettenpeuken zijn tevens enorm vervuilend wanneer ze in de natuur terecht komen. Ze hebben een groot aandeel in de ‘plastic soup’ en zijn het vaakst aangetroffen zwerfvuil, goed voor 40% van de stukken afval. Het rookverbod op perrons zal deze vervuiling verminderen en zo bijdragen tot een schonere omgeving. 

In andere openbare ruimtes is roken reeds verboden door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen waar veel jeugd aanwezig is, zoals speelpleinen. Kinderen moeten de kans krijgen om rookvrij op te groeien. Daar zet ook het project Generatie Rookvrij op in. Zij streven ernaar om de volgende generatie te laten opgroeien zonder sigaret. Verschillende instanties of organisaties voerden reeds een rookverbod in in open lucht. Zo is roken niet meer toegestaan in voetbalstadia en sommige sportclubs of parken. 

Uit verschillende studies is bovendien gebleken dat zien roken, doet roken. Vooral naar jongeren toe is denormalisatie belangrijk, aangezien zij vaak gemakkelijker beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Ze zijn ook frequente gebruikers van het openbaar vervoer en worden dus regelmatig geconfronteerd met rokende medepassagiers. Met een rookverbod op perrons wordt een sterk signaal uitgestuurd: roken is niet oké. 

Ook de NMBS is voorstander van rookvrije perrons en startte vorig jaar op vraag van schepen Rina Rabau (Groen) een proefproject op in Mechelen. Voor de algemene invoering wordt echter naar de federale regering gekeken, die een wettelijk kader dient te voorzien. Momenteel is het zo dat in overdekte stations reeds een rookverbod geldt. In deze wetgeving wil parlementslid Kim Buyst (Groen) simpelweg het woordje ‘overdekt’ schrappen. “Zo wordt de wetgeving meteen een pak helderder. In Nederland zijn perrons al sinds 2020 rookvrij. Wij kunnen niet achterblijven”, zegt ze.

Kortom, rookvrije perrons zijn voor Jong Groen noodzakelijk. Het is beter voor het milieu, geeft een helder signaal en zorgt voor duidelijkheid in de wetgeving. Zo komen we weer een stapje dichter bij een rookvrije wereld en frisse lucht voor iedereen.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons