14 mei 2019

Mentale rust voor iedereen

Mentale rust voor iedereen

De druk dat je moet presteren, dat je steeds beter moet doen, terwijl je je al 100% geeft. Zware situaties als een overlijden, een relatiebreuk of je ouders die scheiden. Op Instagram lijkt iedereen een perfect leven te leiden, behalve jij. Heb je het gevoel niet aan “de norm” te kunnen beantwoorden, en vind je jezelf “een nul”? Zit je er soms even door of vind je het soms lastig om nog “gewoon” mee te kunnen doen? Lijd je aan eenzaamheid, een burn-out of zelfs een depressie? Herkenbaar? Of zie je hoe het met een vriend, een partner, een collega of een familielid slecht gaat, maar je weet niet wat je moet doen om te helpen?

Je bent niet alleen.

Twee op vijf jongeren geeft aan dat ze zich vaak slecht in hun vel voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Jeugdraad. En iedereen moet wel eens tegen emotionele stress opboksen. In onze prestatiemaatschappij moet je aan heel wat verwachtingen voldoen – zowel online als offline. Je moet jezelf steeds maar weer bewijzen en ook aantonen dat je constant druk bezig bent. “Druk hé” is het normale antwoord geworden op de vraag “Hoe gaat het?”. Maar wanneer nemen we nog rust en tijd voor onszelf? Wanneer krijgen we nog de ruimte om te zeggen “nu even niet”?

En als je je slecht voelt, ga je dan praten met een psycholoog, of ben je bang dat de mensen je “zwak” zullen vinden? Je bent niet alleen. Vandaag rust er nog steeds een taboe op psychisch welzijn. Onterecht. Voor Jong Groen is psychisch welzijn één van de belangrijkste thema’s van onze tijd. Het is oké om even niet oké te zijn, om even op de pechstrook te staan. Over je psychische moeilijkheden praten of je kwetsbaar opstellen, is een sterkte, geen zwakte. Daarom pleiten wij voor meer aandacht én middelen vanuit de overheid voor psychisch welzijn. De volgende regering moet daar werk van maken.

Concreet stellen we volgende vijf maatregelen voor:

  • Regelmatig een psycholoog bezoeken is een serieuze hap uit je budget en nu krijg je maar een beperkt deel terugbetaald. Jong Groen wil deze terugbetaling verhogen en uitbreiden naar minderjarigen en gepensioneerden. Zo maken we een bezoek aan de psycholoog even vanzelfsprekend als een bezoek aan de huisarts. Wij kiezen dus volop voor een goede psychische zorgverlening om mensen met kopzorgen op te vangen.
  • De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg werken we weg. Vandaag moet je maanden wachten om geholpen te worden, dat moet anders.
  • We zetten ook volop in op toegankelijke nuldelijnzorg. OverKop-huizen zijn een goed voorbeeld van toegankelijke en veilige plekken waar jongeren welkom zijn om te babbelen en eventueel geholpen kunnen worden in het kluwen van geestelijke gezondheidszorg vandaag. Jongeren kunnen er een beroep doen op professionele, therapeutische hulp, zonder meteen een label te krijgen. In zulke initiatieven investeren we.
  • Beter voorkomen dan genezen. Daarom zetten we volop in op preventie. Dat iedereen emotioneel moeilijke momenten gaat meemaken in zijn of haar leven, is logisch. We kunnen jongeren wapenen om daarmee om te gaan. En handvaten aanreiken om hun vrienden en familieleden te helpen wanneer het nodig is. Er is namelijk al veel wetenschappelijke kennis over hoe we onszelf en anderen mentaal gezond houden. Jong Groen pleit ervoor die kennis en handvaten in het lager en middelbaar onderwijs aan te leren. We leren op school dat een appel eten en veel sporten gezond is, dus waarom geen wetenschappelijk bewezen ademhalings- en meditatietechnieken?
  • Die wetenschap leert ons ook wat belangrijk is voor het psychisch welzijn van mensen: voldoende bewegen, gezond eten, propere lucht, voldoende slaap ’s nachts en natuur. Yep, dat klopt. Het is wetenschappelijk bewezen dat bomen je stress verminderen. De overheid kan dus op deze zaken inzetten om ons psychisch welzijn te verbeteren. Nachtwerk beperken, voldoende ruimte om te sporten voorzien, gezond eten stimuleren, luchtvervuiling aanpakken en ervoor zorgen dat iedereen een park of bos op wandelafstand heeft.

Met die maatregelen gaat Jong Groen voor een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn, waar iedereen weet hoe ze voor hun eigen en elkaars mentale gezondheid kunnen zorgen en waar de overheid volop inzet op zowel zorg als preventie.

Tot slot willen we dit nog eens benadrukken: het is echt oké om even op de pechstrook van het leven te staan en wat gas terug te nemen. Je bent absoluut niet alleen.

Reacties

#detoekomstisvanons