Lander vertrok op 14 juni in Aalst met zijn fiets voor een tocht door 20 landen van Centraal-, Oost- en Noord-Europa.
De duurzame Vauban-wijk in Freiburg, de hydro-energiecentrale van Zürich, Green Capital 2016 Ljubljana, het Bialowiezawoud dat erkend is als Werelderfgoed maar ten prooi valt aan boskap, de kerncentrale van Tsjernobyl, de ongereptheid van Wit- Rusland, het Finse basisinkomen, de Letse windmolens ...
Lander Wantens - 25 jaar en voorzitter van Groen Aalst - is het allemaal tegengekomen op zijn 10 weken durende fietstocht van net geen 7.000 km.
PIET DE ROECK - Lander vertrok op 14 juni in Aalst met zijn fiets voor een tocht door 20 landen van Centraal-, Oost- en Noord-Europa.
De tocht bracht hem naar Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Italië, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Slovakije, Polen & Wit-Rusland, Oekraïne, Estland, Letland, Lithouwen, Sint-Petersburg, Finland en Zweden. Vanuit Göteborg reisde hij per schip huiswaarts naar de haven van Gent waar hij de laatste fietskilometers naar Aalst aanvatte.
Ecologische ontdekkingstocht
Waarom zo'n stevige, avontuurlijke fietstocht ondernemen? Het doel was op zoek te gaan naar voorbeelden van klimaatactivisme, burgerparticipatie en daadkrachtige steden die bewust kiezen voor een toekomstgerichte, klimaatneutrale samenleving. Maar ook gesprekken met mensen die een nieuwe manier trachten te vinden om aan politiek te doen, stonden met stip opgelijst. Lander maakte van de gelegenheid gebruik om te passeren in Tsjernobyl. Hij zag er met zijn eigen ogen wat 30 jaar na de feiten de impact is van een grote milieuramp op de mens en de natuur.
Uiteraard speelde ook het ecologische aspect een grote rol. Zo vermeed Lander de uitstoot van alleen al 1,6 ton CO2 door te kiezen voor zijn trekfiets en benenkracht.
Omgeving intens beleven
Lander ondernam de tocht per fiets zodat hij op plaatsen kon komen waar je als autobestuurder of bustoerist niet zo gauw belandt en ook om de omgeving optimaal in zich te kunnen opnemen. Lander: "Je legt veel sneller contact en doorleeft het land intenser. Je gaat snel genoeg om telkens iets nieuws te zien en traag genoeg om de omgeving, het land en de cultuur beter te kunnen ervaren. Omdat je iets doet wat niet zo alledaags is, zijn mensen spontaan gastvrij, open en staan altijd klaar om je te helpen." Slapen deed Lander in een tent, nu eens in een bos, dan weer in een weide of bij de lokale bevolking. De wisseleende weersomstandigheden - van stortbuien tot extreme hitte - nam hij er zonder al te veel morren bij. Niets kon hem tegenhouden op zijn tocht.
Media-aandacht
Enkele dagen voor Landers vertek, kreeg zijn avontuur veel aandacht. Zo was hij te horen op Studio Brussel en Radio 2 en iedere woensdag op de lokale radio in Aalst. Ook Tv Oost kwam langs. Allen waren ze geïnteresseerd in het hoe en waarom van zijn unieke tocht. Lander vindt het moeilijk om te zeggen wat hem het meest is bijgebleven. Dat kan je zelf ontdekken op zijn blog of tijdens één van de presentaties die hij overal in Vlaanderen geeft. Later zal hij zijn verhalen bundelen in een boek.
Meer lezen?
Check https://buitenlander.blog
Reacties
Sign in with
Facebook