06 apr 2021

Jongerenpartijen vragen jongeren in Ter Kamerenbos verantwoordelijkheidszin te tonen

PERSBERICHT - 02/04/2021- Jongerenpartijen vragen jongeren in Ter Kamerenbos verantwoordelijkheidszin te tonen

De 5 jongerenpartijen JONGCD&V, Jong Groen, Jongsocialisten, Jong N-VA en Jong VLD reageren geschokt op de massabijeenkomst in Ter Kamerenbos naar aanleiding van de mislukte grap ‘La Boum’. De jongerenpartijen willen met aandrang de jongeren vragen om hun verantwoordelijkheidszin te tonen in deze uiterst precaire gezondheidssituatie. Het draagvlak om de zware maatregelen aan te passen aan de behoeften van de jongeren verdwijnt door dergelijke manifestaties. Tegelijkertijd roepen de jongeren opnieuw de overheid op om meer rekening te houden met de behoeftes van jongeren en maatregelen.

Ondertussen verschijnen op sociale media opnieuw berichten tussen jongeren om vandaag en de komende dagen samen te komen in het Ter Kamerenbos, met nu als expliciet doel om te rellen. “Het verkeerde signaal, dergelijke samenkomsten helpen echt niet.” klinkt het bij de jongerenpartijen.

"Het verkeerde signaal, dergelijke samenkomsten helpen echt niet"

Nu we al meer dan een jaar in de ban zijn van COVID-19 heeft iedereen het lastig. Jong én oud. Acties zoals deze snijden langs twee kanten volgens de jongerenpartijen. Ze zijn een blamage voor het merendeel van de jeugd die zich wel aan de maatregelen houden, studenten hoger onderwijs die dit academiejaar nog geen aula van binnen hebben gezien, vrijwilligers die zich uit de naad werken om veilige jeugdactiviteiten te voorzien. Door deze actie worden alle jongeren immers meegenomen in de stempel van ‘de jeugd’ die de oorzaak is van de COVID-cijfers, verdwijnt het draagvlak voor maatregelen op maat van de jeugd en het begrip voor de zware impact op de ontwikkeling van jongeren. Bovendien lopen jongeren die deelnemen aan zulke acties het gevaar om zelf besmet te raken met het virus, of erger nog, hun zwakkere ouders of grootouders besmetten voor wie het virus veel zwaardere gevolgen heeft. En dat terwijl uit de recente cijfers blijkt dat de gemiddelde patiënt op intensieve zorgen door COVID-19 steeds jonger wordt, zeker in Brussel ziet men de besmettingen bij jonge mensen hallucinant de lucht in gaan.

De politieke jongerenpartijen tonen begrip voor de frustraties van vele jongeren door de aanslepende maatregelen, maar geweld tegen en door politiemensen is nooit een oplossing. De dalende cijfers van besmettingen bij de oudere bevolking toont aan dat vaccineren werkt en op dit elan moeten we blijven verder gaan. De jongeren vragen dan ook met drang dat er bij volgende versoepelingen wordt ingezet om maatregelen die jongeren het meest raken, terug te schroeven.

De jongerenpartijen kijken daarvoor opnieuw naar de regeringen en het overlegcomité. In een eerdere oproep op 24 februari riepen ze al op tot de afschaffing van de avondklok, de maatregel die het hardst voelbaar is bij de (Brusselse) jeugd. Naast de avondklok, denken de jongeren terug naar de mogelijkheid van een kotbubbel, samenkomsten van 10 personen in de buitenlucht, maar bovenal meer maatwerk en creativiteit om ontmoeting en culturele activiteiten mogelijk te maken. Daarbij rekenen de jongerenpartijen op de lokale besturen om hun openbare ruimte zo optimaal mogelijk te organiseren in plaats van ze te sluiten.

De jongeren sluiten af met een duidelijk signaal naar de jongeren: “Door acties zoals La Boum maakt men geen vuist tegen het beleid, maar geeft men eerder een kaakslag aan het zorgpersoneel dat al een heel jaar op de barricades staat en dagelijks gevecht om onze ziekenhuizen draaiende te houden. Hou het voor hen nog even vol, zodat we bij betere cijfers gezamenlijk kunnen genieten van onze vrijheid.

Viktor Rooseleer - Jong N-VA
Paola Travella - Jong Groen
Tess Minnens - Jong VLD
Jaro Verberck - Jongsocialisten
Kevin Maas - JONGCD&V

Zie ook: 'Jongerenpartijen keuren La Boum af, maar begrijpen wel frustraties van jeugd' (HLN, 2 april 2021) 

#detoekomstisvanons