24 okt 2022

Jong Groen roept op tot effectief klimaatbeleid, de tijd dringt!

We zijn 2022, de 27e editie van de COP start binnen enkele dagen... en er verandert niets. Te veel alarmerende wetenschappelijke rapporten over klimaatverandering worden door onze politici buiten beschouwing gelaten. Te veel natuurlijke en menselijke rampen blijven gebeuren onder een situatie van algemene onverschilligheid. Te midden van dit alles beseffen wij jongeren dat de gevolgen die voorspeld zijn voor 2030  nu al zichtbaar worden en zijn wij vastbesloten onze stem te laten horen om deze trend nog te kunnen keren.  

Van overstromingen tot branden en hittegolven, geen enkel deel van de wereld is dit jaar gespaard gebleven. De extreme klimaattoestanden die nu de hele wereld treffen, zijn het gevolg van de politieke passiviteit van de afgelopen decennia. De ecologische revolutie moet radicaal zijn en rechtvaardig voor iedereen, in het bijzonder voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. De klimaatcrisis treft hen namelijk het hardste.

Hoe reageren we als we het ons niet meer kunnen veroorloven onze huizen te verwarmen, terwijl de rijkste mensen op deze wereld nog steeds in privéjets rondvliegen? 

Hoe kunnen we reageren als we vernemen dat de COP27, georganiseerd in Egypte onder de dictatuur van al Sisi, als partner Coca Cola heeft - 's werelds grootste producent van wegwerpflessen?

Het is waar dat er langzaam beleid wordt gemaakt om de talloze gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Te langzaam. Zo is het onmogelijk om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. En dat is noodzakelijk.  

Wij hekelen het gebrek aan ambitie van de maatregelen die zowel op Europees als op Belgisch niveau zijn genomen. België en de Europese Unie moeten hun verantwoordelijkheid nemen in overeenstemming met hun werkelijke uitstoot van broeikasgassen op hun grondgebied en indirect in de rest van de wereld.

Wij eisen massale financiering om onze gebieden voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.

Om al deze redenen zullen wij op zondag 23 oktober aanwezig zijn op de Klimaatmars. Burgers, waaronder jongerenorganisaties, moeten een rol spelen in de groene revolutie. 

Voor een sociale, feministische, dekoloniale en groene golf!

Het einde van de maand, het einde van de wereld, hetzelfde gevecht!

 

Contactgegevens:

Kilian Vandenhirtz
Covoorzitter Jong Groen
[email protected]
0493/59.81.20

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons