04 aug 2021

Jong Groen op straat tegen de Leidingstraat

Jong Groen en hun Limburgse afdelingen hielden zondag 1 augustus een actie tegen de Leidingstraat in Hasselt. De Leidingstraat is een project van de Vlaamse regering, waarin pijpleidingen zou worden aangelegd tussen Antwerpen en Limburg. Op de plekken waar deze pijpleiding loopt zal er enorm veel natuur sneuvelen en zullen er bossen worden gekapt, over een breedte van 45 meter en een nog grotere bufferzone errond van 230m. Niet alleen delen van de natuur zullen verloren gaan, maar ook huizen en andere gebouwen op de route zullen moeten verdwijnen. Mensen zullen onteigend worden van hun grond en er zal een groot deel van de omgeving verloren gaan. 

De leden van Jong Groen voerden actie in Hasselt door te flyeren op het Dusartplein en de 45 meter te duiden op het plein zelf. Niet alleen Jong Groenen waren aanwezig, maar ook Groene politici, zoals onder andere Hasselts schepen Joost Venken en Vlaams Parlementslid Johan Danen. Daarnaast hebben ook al verscheidene steden en gemeenten een negatief advies ingediend bij de Vlaamse Regering en hun Department Omgeving (cfr. minister Zuhal Demir). Desondanks de actie en de bezwaren die er al zijn gegeven is er nog steeds hulp nodig van de bevolking en de bewoners, om een sterk signaal uit te zenden naar de betrokken departementen. Niet alleen over de toekomst van de pijpleidingen en de natuur, maar eveneens over de kost dat hiermee gepaard gaat. 

Jong Groen co-voorzitter Jordy Sabels duidt dan ook op het dubbele belang van de actie, “als de leidingstraat er komt gaat er een groot deel van de Limburgse natuur verdwijnen en dat kunnen we niet laten gebeuren, maar ook zullen de bewoners op de route hiervan nadelen ondervinden zonder op de hoogte te zijn”. Ook Ann-Frederique Lorquet duidt dat het belang voor het natuurbehoud verder gaat dan Jong Groen: “Ook de rest van onze gemeenschap kan helpen door actie te ondernemen. Op de website van Jong Groen staan enkele tips en een petitie tegen de Leidingstraat die men kan ondertekenen.” 

Lees/Actietips

1. Doe zelf mee aan één van onze toekomstige acties.
2. Zit jouw gemeente erbij?: https://omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr 
3. Stel je vraag aan Zuhal Demir via deze link: https://www.zuhaldemir.be/stel-je-vraag  
4. Petitie: https://www.petities.com/geen_autostrade_van_pijpleidingen_door_antwerpen_en_limburgg 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons