09 aug 2016

Het veelzijdige (Over)leven van Petra De Sutter

Petra De Sutter publiceerde samen met journaliste Elke Lahousse het boek (Over)leven. ‘Mijn strijd als transvrouw,  arts & politica’  kopt de ondertitel.  Voeg daar gerust aan toe: als kind, wetenschapster, filosofe, religieus zoekende  en als mens. In een aangename  stijl lees je wat voor een inspirerende  vrouw De Sutter is en hoe zij dagelijks strijdt  voor een meer open minded wereld.

Door haar plek op de Europese lijst van Groen in 2014, maakte Petra De Sutter -toen al een tiental jaar transvrouw- ongewild een  tweede outing mee.  Ondertussen is ze een boegbeeld geworden voor vele transgenders. De eerste drie hoofdstukken van haar  boek [Over]leven beschrijven dan ook op een  integere  manier de jarenlange zoektocht naar haar identiteit. Door zich te storten op haar studies en huwelijk en haar carrière als fertiliteitsexpert aan het UZ  Gent slaagde  ze er min of meer in om haar genderindentiteitsstoornis te onderdrukken. Maar de crisis sluimerde in haar, tot ze heel diep zat: toen besliste ze te  transformeren  tot vrouw. Haar vrees om alles te moeten opgeven bleek onterecht: zowel familie als collega’s reageerden begripvol.

 De Sutter kon dus aan de slag blijven als arts in het UZ Gent. In de twee volgende hoofdstukken doet ze uit de doeken wat voor een fantastisch werk ze daar  levert. Met veel empathie luistert ze naar haar patiënten die om verschillende redenen niet zwanger kunnen worden en zoekt ze gedreven naar een passende  manier om hen te helpen. Daarnaast schrijft ze als fertiliteitswetenschapper ook haar genuanceerde visie neer over reproductieve geneeskunde. Hoe kunnen we  draagmoederschap wettelijk regelen? Zijn vruchtbaarheidsbehandelingen niet in strijd met de overbevolking? Hoe ver kan en mag men gaan met  stamceltechnologie en embryoselectie?

 Dan volgen twee hoofdstukken over De Sutters spirituele zoektocht die gekleurd wordt door het katholieke geloof, dat ze als kind meekreeg en dat moeilijk te  rijmen valt met haar wetenschappelijke inzichten. Het keerpunt was het overlijden van één van haar patiënten, aan wie ze haar boek opdraagt. Niet lang nadien  ontdekte ze het boeddhisme, waarvan de basisprincipes op een heldere manier weergegeven worden in het boek. Het verslag van haar ontmoeting met de Dalai  Lama is hartverwarmend.

 In het levensverhaal van De Sutter klinkt veel dankbaarheid door voor het feit dat ze een moeilijke periode heeft weten te overleven. Uit haar wil om iets terug te  doen voor de samenleving, werd ze actief bij Groen. Op het einde van het boek kan je lezen hoe ze zich in de Belgische senaat en als lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa inzet voor thema’s die haar na aan het hart liggen: draagmoederschap, transgenders, hormoonverstoorders.

Afsluiten doet Petra De Sutter met een inkijk in haar leven als mens: wat geeft haar de nodige energie? Ten slotte is er ook nog een verrassende epiloog. De Sutter neemt je tot op het einde mee in een rijk geschakeerd verhaal over haar leven.

Auteur: Caroline Robberechts

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons