06 jun 2017

Don't mess with our future, Marghem

Don’t mess with our future, Marghem

Beste mevrouw Marghem

We zijn het al vaak oneens geweest over uiteenlopende onderwerpen. De kerncentrales die u langer wil openhouden, uw rare contracten met Electrabel, uw klimaatvisie,… Maar vandaag zijn we het niet gewoon oneens, we zijn woedend. We snappen het niet. U speelt met de toekomst.

Vanmorgen kondigde u aan dat de doelstellingen die we moeten behalen in 2030 te hoog zijn. U wil de uitstoot van broeikasgassen niet terugduwen tot 35% van wat het in 1990 was. U kan het niet, want België is een transitland vertelde uw woordvoerster vanmorgen. Ongekend struisvogelgedrag is dat. Mevrouw Marghem, u steekt uw hoofd in het zand en hoopt dat alles dan wel voorbij zal gaan. Zo werkt het echter niet. Wanneer we de tweegradengrens overschrijden is er geen ontkomen meer aan, dan veranderen we het klimaat op aarde voorgoed. En we zijn goed op weg om die kant uit te gaan. Toenemende verwoestijning, eilanden die het einde van de eeuw niet meer zullen zien. Of nog, dichterbij: neerslagpatronen die landbouw en natuur in de war sturen in Zuid-Europa, maar ook hier in ons eigen land al. De gevolgen laten niet op zich wachten.

Vrijdag waren we allemaal collectief verontwaardigd dat de tweede grootste vervuiler van de wereld uit het historische klimaatakkoord van Parijs stapte. Ondertussen keerden al verschillende gouverneurs (Californië om maar een te noemen), burgemeesters, mensen uit zijn eigen kabinet en burgers zich tegen hem.

President Trump went too far. En u bent op dezelfde koers aan het varen. Ook uw collega’s twitterden er al op los om te tonen dat dit er niet mag komen.

Echter, het feit alleen al dat u dit voorstelt, toont hoe begaan deze regering is met het klimaat. Gisteren was het wereldmilieudag en u durft hier vandaag mee uit te pakken. Wat een gevoel voor zwarte humor. Hoewel u dit misschien het beste moment vond, wij vonden alvast van niet. Het is tijd om eindelijk te vechten voor onze pacha mama, moeder aarde, in plaats van op te geven.

We dagen u dus uit, mevrouw Marghem. Zeg uw afspraak met Europa af, laat uw auto even aan de kant staan, uw chauffeur uitrusten, genieten van een koffietje voor het te laat is. Vergader in plaats daarvan met mensen die goesting hebben om de handen uit de mouwen te steken. Mensen die dag in dag uit in de weer zijn om hernieuwbare energie te helpen België te veroveren. Of nog, mensen die het fileprobleem in ons transitland willen oplossen. Door autodeelprojecten bijvoorbeeld. Of ga voor een écht mobiliteitsbudget, dat mensen de kans geeft om de fiets of het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. Investeer dan ook in dat openbaar vervoer. Nog beter: een duurzaam mobiliteitsplan voor België. Zit samen met uw collega-ministers die hiervoor bevoegd zijn.

Boven alles: geef niet op. Ga voor meer. Fight for her. En voor onze toekomst.

Getekend
De volgende generatie die wel iets geeft om pacha mama.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons