08 apr 2019

Feesten op de trein! #ClaimTheTrain

Op zaterdagavond 6 april bouwden we met Jong Groen een feestje op de trein van Brussel naar Gent. We klaagden aan dat er in België geen nachtelijk openbaar vervoer is, zelfs niet in de steden. Het openbaar vervoer gebruiken om uit te gaan, maar vaak zelfs gewoon ’s avonds naar de film gaan, is voor veel mensen onmogelijk. Nochtans kan het in heel wat buurlanden wel, denk maar aan Duitsland en Nederland.

Als we echt willen dat mensen zich op een andere manier gaan verplaatsen, dan moeten we hen daar de mogelijkheid toe geven. Dat betekent dat bussen en treinen ook ’s avonds laat nog rijden in en tussen grote steden, en zeker in het weekend.

Een omslag in onze manier van verplaatsen is essentieel voor het klimaat. Toch hebben onze regeringen de laatste jaren haast alleen maar bespaard op het openbaar vervoer terwijl we juist grote en omvangrijke investeringen nodig hebben. De gevolgen laten zich voelen: de helft van de treinen, trams en bussen rijden met vertraging. Een kwart van de treintoestellen kan niet uitrijden door herstellingen, wat zorgt voor vele vertragingen. De tevredenheid over de dienstverlening van de NMBS en De Lijn was nog nooit zo laag. Niet moeilijk, wanneer er op 5 jaar tijd maar liefst 2.1 miljard euro is bespaard op onze spoorwegen.

Daarom bouwden we een feestje op de trein -  want het openbaar vervoer is een feest. Of dat zou het kunnen zijn, als we er écht in zouden investeren.    

Reacties

#detoekomstisvanons