12 jul 2019

Actie voor Nultolerantie

Jong Groen voert actie voor nultolerantie voor rijden onder invloed 

 

Op 11 juli voerden we actie voor nultolerantie voor alcohol achter het stuur. Aan de hoofdingang van het Vlaams Parlement vormden we het woord ‘zero’ met 310 blikjes bier. Jong Groen vindt dat je enkel met zero alcohol in je bloed een auto hoort te besturen. Zo zorgen we voor meer veiligheid in het verkeer. Begin juli werd Kris Van Dijck, tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement, betrapt op rijden met 1,42 promille in het bloed. Naar aanleiding daarvan laaide het debat rond nultolerantie voor rijden onder invloed weer op. Zeer terecht, want in 2018 zijn in Vlaanderen 310 mensen overleden in het verkeer.

 

‘Precieze cijfers ontbreken, maar volgens de schatting van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde speelt alcohol een rol in 1 op 4 dodelijke ongevallen,’ verduidelijkt Mattijs Van Miert, voorzitter van Jong Groen. Van Miert: ‘Ieder slachtoffer is er één te veel. Achter het stuur kruipen met een glas op verhoogt de kans op ongevallen en vaak zijn de ongevallen zwaarder. Om op haar feestdag het Vlaams Parlement daaraan te herinneren, hebben we symbolisch voor iedere overledene een blikje bier voor de deur neergezet. Wij stellen expliciet de vraag ‘is dat pintje het echt waard een mensenleven te riskeren?’.’

 

Met de actie sluit Jong Groen zich aan bij het middenveld en de experten die vragen om de invoering van een nultolerantie. ‘Vandaag berekenen mensen of ze nog onder de limiet zitten. Voor de verkeersveiligheid is het sowieso beter gewoon niks te drinken als je rijdt. Nultolerantie is een duidelijke regel.’ We pleiten ook voor meer controles: ‘De pakkans moet omhoog zodat dronken chauffeurs ook van de weg gehaald worden. Zo beschermen we alle andere mensen in het verkeer.”

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons