21 mei 2016

Ook mijn straat

#ookmijnstraat

Diversiteit is realiteit. Al jarenlang leven we samen met (nieuwe) Belgen met Italiaanse, Marokkaanse, Turkse en meer recent Bulgaarse of Poolse roots. 'Migratie heeft onze samenleving rijker gemaakt,' zo begint Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen, denk maar aan Rocco Granata, Stromae, of Ish Aït Hamou.' Maar niet alleen in eigen land, ook wereldwijd vinden we rolmodellen die meer erkenning verdienen, zoals Malala Yousafzai of Rosa Parks. Met de actie #ookmijnstraat herdoopt Jong Groen een aantal van de Vlaamse en Brusselse straten en geeft ze zo enkele 'verborgen' helden de erkenning die ze verdienen.

Concreet gingen Jong Groenen van over heel Vlaanderen op stap in hun eigen stad of gemeente, wat resulteert in een Malalapark in Brugge, een Rosa Parksplein in Leuven, een Papa Wembastraat in Brussel en een Edward Snowdenstraat in Kortrijk. 'Het is niet alleen een manier om hun grote verdiensten extra in de kijker te zetten', zo verklaart Van Den Abeele, 'op die manier willen we tonen dat we ook andere waarden en culturen kennen en waarderen.'

Voor Jong Groen moet iedereen zich immers kunnen thuis voelen in de Belgische straten, ook de burgers met een migratie-achtergrond. 'Dan helpt het als ze ook hun cultuur weerspiegeld zien in onze straten', zo besluit Van Den Abeele, 'het is tenslotte ook hun straat.' En voor wie een nieuw straatnaambordje spot, tweet zeker en vast een foto naar @JongGroen met de hashtag #ookmijnstraat.

Berlaar

Constant Verhulststraat -> Kandystraat
Kandy is een weeshuis in Sri Lanka dat werd opgericht door de Berlaarse Simonne Moras.

Pastoor Praillestraat -> Mihai en Adina Soarestraat
Mihai en Adina Soare-Basarim zijn twee Roemeense vrijwilligers in Hodora, waar een ontwikkelingsproject loopt vanuit Nijlen in samenwerking met het IHHVM in Berlaar.

Brugge

Baron Ruzettepark -> Malalalaan
Deze Pakistaanse is een wereldwijd voorvechtster voor het recht op onderwijs voor meisjes. Zij is jong en moslima en symboliseert voor ons het best de diversiteit in onze samenleving. Baron Ruzette daarentegen, een katholiek politicus uit de 19e eeuw, verdient helemaal geen park. Hij wilde doorgaan met de onderdrukking van de arbeiders. Een wereld van verschil met Malala!

Brussel

Anspachlaan -> Tutulaan
Desmond Tutu was een belangrijke aanklager van de apartheid in Zuid-Afrika (nobelprijs voor de vrede 1984) en hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse kerk.

Grétrystraat -> Papa Wembastraat
Papa Wemba was een Congolese zanger en één van de bekendste muzieksterren van Afrika. Hij overleed enkele weken geleden en krijgt zo een mooi eerbetoon.

Antoine Dansaertstraat -> Stéphane Hesselstraat
Fransman die de concentratiekampen van WO II overleefde. Later werkte hij intensief mee aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (1948).

Graaf van Vlaanderenstraat -> Fatema Mernissistraat
Fatema Mernissi was een Marokkaanse feministische schrijfster en sociologe. Auteur van ‘Beyond the Veil’, 1975. Voorvechter van vrouwenrechten in de Arabische wereld.

Sint Katelijneplein -> Shirin Ebadiplein
Shirin Ebadi heeft de nobelprijs voor de vrede gekregen in 2003. Ze was een rechter in Iran, maar moest haar ambt neerleggen na de revolutie: vrouwen zijn te emotioneel om rechter te zijn. Ze is een hevige verdediger van mensenrechten.

Jacques Brelstraat –> Stromaestraat
Als Rwandese Belg staat Stromae symbool voor de nieuwe Belg en bij uitstek de Brusselse ket. Maar als artist is hij wereldwijd een rolmodel voor velen.

Anneessenslaan -> Martin Luther King Jr Laan
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging heeft veel te danken aan Martin Luther King. Hij is de verpersoonlijking van de strijd tegen rassenscheiding in de jaren zestig.

Renaissancelaan -> Arabische Lentelaan
Vanaf december 2010 kwamen in veel landen van de Arabische wereld protesten, opstanden en revoluties tot stand. Telkens stond de strijd van het volk tegen haar dictator en voor meer rechtvaardigheid centraal.

Albertinaplein -> Aung San Suu Kyiplein
Vijfentwintig jaar geleden kreeg ze de Nobelprijs voor haar geweldloze inzet voor meer mensenrechten en democratie in Myanmar. Haar politieke gevecht blijft ze tot op vandaag voeren.

Koningsplein -> Patrice Lumumba-plein
Patrice Émery Lumumba zorgde dat Congo in 1960 onafhankelijk werd van België en werd democratisch verkozen als eerste president van de republiek.                                                                      

Jozef II straat -> Bantu Biko-laan
Een van de bekendste Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisten die zich niet neerlegde bij de onderdrukte positie van zwarten.

Emile Jacqmainlaan -> Wangari Maathailaan
Als Keniaanse activiste was Wangari Maathai een absolute voorvechtster van duurzame ontwikkeling, democratie en vrede. Hiervoor ontving ze als eerste Afrikaanse de Nobelprijs voor de Vrede in 2004.

Blaesstraat –> Pamukstraat
Zijn werk werd vertaald in dertig talen. Orhan Pamuk zit als Turks schrijver perfect in de positie om het spanningsveld tussen oost en west, christendom en islam en moderniteit en traditie te beschrijven.

Harelbeke

Evangeliestraat -> Boeddhastraat
Onze samenleving is al lang niet meer enkel blank en katholiek. Veel verschillende geloofsovertuigingen zijn verdeeld over nog meer verschillende nationaliteiten en huidskleuren. Ook het boeddhisme en Boeddha verdienen hun plaats in de publieke ruimte.

Goedendagstraat -> Malalalaan
Op 15-jarige leeftijd overleefde Malala Yousafzai een aanslag van de Taliban. Haar strijd voor het recht op onderwijs werd hierdoor alleen verder aangewakkerd. De Goedendagstraat in Harelbeke werd genoemd naar een oorlogswapen. Daarom willen we het vervangen door een vreedzame naam die ook de universele rechten van het kind in de verf zet.

Groeningestraat -> Bialowieza-woudstraat
Het Bialowieza-woud is één van de laatst overgebleven oerwouden in Europa. Bossen en wouden zijn van kapitaal belang in de strijd tegen de toegenomen CO2.

Gulden-Sporenstraat -> Tenzin Gyatsolaan
De Guldensporenslag werd 1302 in de buurt van Kortrijk gestreden. Ze verdient haar plaats in ons straatbeeld omdat ze veel betekent voor de Vlaamse beweging. Toch zijn er al veel straten naar genoemd, zoals de Goedendag- en de Groeningestraat. Wij zetten er dus graag een vreedzame verzetsstrijder tegenover: de huidige Tibetaanse Dalai Lama. Hij kiest voor geweldloos verzet tegen China.

Koning Leopold III-plein -> Gorbatsjovplein
Als buitenlands vernieuwer biedt Gorbatsjov een tegengewicht tegen de vele koningen en koninginnen in ons straatbeeld. Ze zijn te vaak een symbool voor macht via erfenis en dat strookt niet echt met de basisprincipes van democratie.

Koningin Astridlaan -> Aungsansuukyilaan
De persoonlijke verdienste van Aung San Suu Kyi valt niet te ontkennen. Haar strijd voor mensenrechten en democratie dankt ze niet aan haar voorvaderen.

Heist-op-den-Berg

L. Carréstraat -> Vincent Kompanystraat
Deze Congolese Belg is op verschillende domeinen actief. Als Rode Duivel, als ambassadeur voor SOS Kinderdorpen en als investeerder in het sociaal-sportief project BX Brussels.

Kortrijk

Grote Markt -> Nelson Mandelaplein
Het boegbeeld van de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika is Nelson Mandela. Ook zijn impact wereldwijd valt niet te ontkennen.

Schouwburgplein -> Rosa Parksplein
Rosa Parks weigerde in december 1955 haar plaats af te staan aan een blanke en ontketende zo een symbolische strijd voor meer burgerrechten voor zwarten in Amerika.

Stationsplein -> Martin Luther Kingplein
Martin Luther King voerde het geweldloze verzet tegen de rassenscheiding aan. Zijn legendarische toespraken blijven velen inspireren tot op de dag van vandaag.

Lange Steenstraat -> Marie Popelinstraat
Het vrouwenstemrecht in België lijkt al een eeuwigheid te bestaan. Maar Marie Popelin heeft het bloed, zweet en tranen gekost eind vorige eeuw en ook erna was de strijd nog hard en lang.

Budastraat -> Magnus Hirschfeldstraat
Deze Duitse arts en voorvechter van emancipatie voor homoseksuelen. Zijn wetenschappelijke benadering zorgde voor een groter draagvlak en specifieke invalshoek.

Zwevegemsestraat -> Ban Ki-Moonstraat
De Koreaan Ban Ki-Moon is de huidige secretaris generaal van de Verenigde Naties.

Broelkaai -> Kofi Annanstraat
Deze Ghanees was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1997 tot 2006 en staat gekend als hervormer, stimulator en bruggenbouwer.

Burgemeester Reynaertstraat -> Ish Aït Hamoustraat
Aït Hamou toont in verschillende disciplines zijn engagement voor een betere wereld waarin diversiteit een realiteit is. Hij is onder andere danser, choreograaf, televisiemaker en schrijver.

Begijnhof -> Edward Snowdenhof
Edward Snowden bracht veel geheime informatie over Amerika’s afluisterdiensten naar buiten. Hij staat symbool voor transparantie in bestuur en als beschermer van de burger tegen spionerende overheden.

Leuven

Malala Yousafzai
Op haar elfde maakte Malala Yousafzai al naam onder een pseudoniem door te bloggen over de wantoestanden van de Taliban in haar streek. In 2012 werd ze door een Talibanstrijder in het hoofd geschoten toen ze van school terug onderweg was naar huis, maar overleefde de aanslag en zette haar strijd voort.

Rosa Parks
Rosa Parks was een Amerikaanse zwarte burgerrechtenactiviste. Haar protestactie op een bus leidde uiteindelijk tot protesten tegen de rassensegregatie in de Verenigde Staten. Niet veel later werd deze vorm van discriminatie ongrondwettig verklaard door het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Nelson Mandela
Onder druk van Nelson Mandela en het zijn partij maakte de Zuid-Afrikaanse president in 1992 een einde aan de apartheid in het land en werd de overgang ingezet naar een niet-raciaal Zuid-Afrika. Nelson Mandela werd zelf de eerste zwarte president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999.

Lier

Anton Bergmannlaan -> Meyrem Almacilaan
Meyrem Almaci is een Turks Belgische politica en de ex-voorzitster van Jong Groen. Sinds 2014 leidt ze ook Groen als voorzitster.

Baron Opsomerlaan -> Cathelyne Van den Bulckelaan
Nijlense vrouw die in 1590 op de brandstapel belandde na beschuldiging voor hekserij.

Anton Bergmannlaan -> Lydia De Pauwlaan
Voormalig socialistisch politica die heel haar leven in teken van de gelijke rechten voor de vrouw zette. En haar strijd gaat voort.

Merelbeke

Matthew Shepardstraat
Matthew Shepard werd achttien jaar geleden als homoseksuele student mishandeld en vermoord door medestudenten in Amerika.

Rose Parksstraat
Door haar strijd voor meer rechtvaardigheid tussen blank en zwart werd ze ontslagen en met de dood bedreigd. Ze bleef zich echter inzetten tot haar dood.

Martin Luther King
Deze dominee gebruikte massademonstraties en boycotten van busverkeer als protestmiddelen tegen de rassenscheiding. Hij is de verpersoonlijking van de burgerrechtenbeweging voor meer gelijkheid in de jaren zestig.

Aung San Suu Kyi
Myanmarese politica, leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar.

Pocahontas
Als dochter van een Indiaans stamhoofd zorgde Pocahontas een aantal jaren voor een vrediger klimaat tussen de kolonisten en haar stam.

Malala Yousafzai
Op haar elfde blogde de Pakistaanse Malala Yousafzai over de wantoestanden van de Taliban in haar streek. In 2012 werd ze door een Talibanstrijder in het hoofd geschoten toen ze van school terug onderweg was naar huis, maar overleefde de aanslag en zette haar strijd voort.

Nelson Mandela
Onder druk van Nelson Mandela en het zijn partij maakte de Zuid-Afrikaanse president in 1992 een einde aan de apartheid in het land en werd de overgang ingezet naar een niet-raciaal Zuid-Afrika. Nelson Mandela werd zelf de eerste zwarte president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999.

Nabeel Rajab
Een activist voor mensenrechten via onder andere Human Rights Watch en oppositieleider in Bahrein.

Mahatma Gandhi
Leidde India naar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Vooral de geweldloze manier inspireert tot op vandaag veel mensen.

Nijlen

Gebroeders Van Raemdonckstraat -> Gebroeders M.L. en A.D. Kingstraat
Nobelprijswinnaar Martin Luther King en zijn minder bekende broer Alfred Daniel King staan bekend om hun geweldloos verzet tegen de rassenscheiding in Amerika.

Oostende

Dr. Moreauxlaan -> Congolaan
Deze straat was ooit de Congolaan, maar werd herdoopt tot de Dokter Moreauxlaan. Oostende kan wat eerherstel geven aan Congo door het herzien van deze naamsverandering.

Het plein achter Drie Grapers -> Patrice Lumumbaplein
Er wordt een evenwicht gecreëerd om een juist tegengewicht te geven aan het Leopold standbeeld dat een zeer prominente plaats heeft op het plein.

In het Maria Hendrikapark -> Berta Caceres dreef
Deze Hondurese milieu - en mensenrechtenactiviste werd dit jaar brutaal vermoord in maart. Maar haar gevecht blijft belangrijk voor velen land- en zielsgenoten.

Aan het Sint-Lutgardis Instituut -> Ihsane Jarfiplein
Deze jonge moslim werd in 2014 slachtoffer van een homofobe moord en groeide uit tot een rolmodel.

Marvin Gaye plein aan het Stadhuis
Deze ex-inwoner van Oostende maakte wereldfaam als één van de belangrijkste en invloedrijkste soulzanger.

Tienen

Albertvest -> Haile Selassievest
Was keizer van Ethiopië en stamt af van de Bijbelse koning Salomo. Tijdens zijn regeerperiode ijverde hij voor onafhankelijkheid, vooruitgang en vrede. Hij moderniseerde zijn land met onder meer een nieuw belastingstelsel en een democratische grondwet. Mede door zijn toedoen werd Ethiopië een stichtend lid van de Verenigde Naties.

Astridvest -> Aung San Suu Kyivest
Strijd voor mensenrechten en vrijheid voor de bevolking van Myanmar. Werd als politiek gevangene jarenlang op huisarrest gezet. Kyi is nu Minister van Buitenlandse Zaken én voorzitter van de regering.

Leopoldvest -> Steve Bikovest
Een van de meest bekende Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisten. Een nieuwe generatie verzetsstrijders, de Black Consciousness Movement (BCM) onder leiding van Steve Biko, wees lotgenoten op hun timide, onderdanige en zwakke houding en riep op tot zwarte trots en zwart bewustzijn.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons