De werkgroepen, themagroepen, projectgroepen, teams en collectieven van Jong Groen


Ben je op zoek naar je ideale engagement binnen Jong Groen? Scroll door deze pagina tot je de perfect match vindt. 


   WERKGROEPEN


Elk lid van Jong Groen kan zich aansluiten bij één van onze werkgroepen. Maar wat doet zo een werkgroep nu eigenlijk? Doorheen het hele bestuursjaar werkt deze groep vrijwilligers mee om een bepaald deel van onze werking te versterken. Dat kan gaan van het mee uitdenken van acties tot het vorm geven van onze brede beweging. Elke werkgroep wordt getrokken door een nationaal bestuurslid. Het engagement binnen deze werkgroepen verschilt. Afhankelijk van de werkgroep, de periode in het bestuursjaar en de taken kan dat schommelen tussen 5 en 15 uur per maand.

Werkgroep "Actie"

Trek jij wel eens de straat op voor klimaatrechtvaardigheid? Protesteer je met een vurige passie tegen racisme, seksisme en ongelijkheid? Wil je betekenisvolle acties uitdenken zoals sit-ins, deur-aan-deur gesprekken, een voetbalpartijtje-met-boodschap, ...? Wil je materiaal knutselen voor acties? Of onze activisten emotioneel bijstaan? Dan is de werkgroep actie op jouw lijf geschreven! 

Heb je extra vragen over deze werkgroep? Dan kan je altijd een mailtje sturen naar Illy die onze nationale acties trekt via [email protected]

Werkgroep "Communicatie"

Hoi! Ik ben Seppe en ik trek de werkgroep rond communicatie. Dit verkiezingsjaar gaan we meer dan ooit moeten inzetten op duidelijke, doordachte communicatie naar de buitenwereld en ik zoek nog creatieve zielen die me daarbij willen helpen! Of je nu een scherpe pen hebt, een passie voor Photoshop of een videomonteur at heart bent, in deze werkgroep is er plaats voor jou! Concreet gaan we veel social media content maken, maar ook aftermovies van events, tiktoks, blogteksten, en simpelweg duidelijke planningen voor onze leden zodat ze ten allen tijde weten waar ze kunnen aansluiten om dit campagnejaar mee te laten shinen! Als je nog vragen zou hebben over deze werkgroep kan je me altijd contacteren via [email protected]. Wanneer ik zie dat er voldoende aanmeldingen zijn, organiseer ik in samenspraak met jullie een startvergadering om te checken wie wat zou willen doen. Hopelijk tot snel!

Heb je extra vragen over deze werkgroep? Dan kan je altijd een mailtje sturen naar Seppe, nationaal bestuurslid communicatie via [email protected]. 

Werkgroep "Internationaal"

In deze werkgroep werk je mee aan onze internationale werking. Je kan meedenken over de internationale thema’s en hoe we die in de aandacht brengen. Je kan helpen banden aan te halen met andere jonge groenen doorheen Europa én wereldwijd. Je kan internationale acties mee helpen voorbereiden of ons vertegenwoordigen op bijeenkomsten van onze Europese koepelorganisatie 'FYEG'. 

Wil je je aansluiten bij deze werkgroep? Of heb je vragen? Dan kan je terecht bij onze internationaal secretaris Ellen via [email protected].

Werkgroep "PoRa"

De politieke raad van onze ouderpartij Groen (kortweg "de PoRa") kan je het best omschrijven als het parlement van Groen. De leden van de PoRa zijn verkozen door de leden van Groen en bekijken voornamelijk inhoudelijke dossiers en onderhouden de structuur van de partij. In deze raad zitten vertegenwoordigers van verschillende regio’s en deelwerkingen van Groen. Ook Jong Groen heeft hier twee vertegenwoordigers: Bert en Daan.

Om ervoor te zorgden dat onze twee PoRa-vertegenwoordigers Jong Groen écht kunnen vertegenwoordigen in complexe discussies, hebben ze jouw input nodig! Wil je de werking van Groen beter leren kennen? Wil je zeker zijn dat de Jong Groen stem gehoord wordt binnen Groen? Dan ben je helemaal welkom in de werkgroep PoRa! In deze werkgroep wordt de agenda van de PoRa besproken, en zoeken we manieren om te wegen op het beleid van Groen. Dat kan bijvoorbeeld door inhoudelijk een thema uit te werken en het dan op de politieke raad te presenteren. De PoRa komt 1 keer per maand samen. Deze werkgroep ook. 

WORD PORA ENTHOUSIAST

Heb je extra vragen over deze werkgroep? Dan kan je altijd een mailtje sturen naar onze PoRa vertegenwoordigers Bert en/of Daan.  

Werkgroep "Campagne Support"

2024 wordt heftig! Op zondag 9 juni zijn het regionale, federale én Europese verkiezingen. Alsof dat nog niet genoeg is mogen we ook op 13 oktober gaan stemmen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.
Deze werkgroep zoekt dan ook enthousiastelingen die hun steentje willen bijdragen aan deze gigabelangrijke campagne-marathon.
Alle hulp is welkom om onze jong groene kandidaten bij te staan én onze jong groene idealen te verspreiden. Denk hierbij aan acties allerhande, flyeren, stickers en affiches plakken, met kandidaten op pad gaan, van deur tot deur, op scholen en universiteiten en op alle mogelijke kanalen van het wereldwijde web.
Laten we in oktober onze lokale besturen verder vergroenen én laten we van 9 juni een groene zondag maken, in plaats van de gevreesde zwarte zondag.
De toekomst is van ons! (En vind je deze oude slogan afgezaagd, denk dan mee na over nieuwe slogans!)
Kriebelt het om mee te doen met team campagne, neem dan als de bliksem contact op met [email protected]

 


 THEMAGROEP NATUUR EN KLIMAAT


Hallo iedereen, Ik ben Dorian en trek de themagroep 'natuur en klimaat'. Gezien we dit jaar in verkiezingen zitten, lijkt het wel goed om te focussen op onze core, het ecologisme. In het verleden werd al aandacht geschonken aan ECOWATTE, maar dit jaar kunnen we iets verruimen. Wil het je bv hebben over permacultuur, solarpunk, carbon capture... het kan allemaal! Interessant artikel gezien en wil je het delen? Doen! Zin om een podcastaflevering te maken? Top! Zin om te wandelen? Welkom aan boord! Indien je nog vragen hebt, stuur me naar 
[email protected]. Indien interesse, zet ik je in onze whatsappgroep. Vergaderingen kunnen offline (tussen pint) of online (messenger, teams, zoom...).

Heb je interesse in andere thema's? 

Dan kan je hier jouw ei kwijt! 

DEEL JE KENNIS

Nog extra vragen? Dan kan je terecht bij bestuurslid Dorian via een mailtje naar [email protected].


  TEAMS en PROJECTGROEPEN


Een team of projectgroep is niet per se een heel bestuursjaar actief en richt zich op één specifieke taak of activiteit. Ook deze teams en projectgroepen worden door een nationaal bestuurslid getrokken. Hun werk sluit sterk aan bij de plannen van het nationaal bestuur. 

Team "Ecowatte"

"Ecowatte" is de titel van het gloednieuwe Jong Groen boek. Het is een dun boekje dat de basisprincipes van het ecologisme uitlegt voor jongeren. Deze werkgroep gebruikt dit boek en de ideeën daarin om het ecologisme breder te verspreiden via gesprekken, lezingen, vormingen, online sessies etc. Heb je zin om de leden van Jong Groen (maar ook andere ecologisch denkende mensen) bij te spijkeren over het ecologisme? Wil je je eigen kennis over het ecologisme verdiepen? ken je toffe manieren om complexe materie eenvoudig over te brengen? Dan is deze werkgroep jouw place to be

Wil je je aansluiten bij deze projectgroep? Of heb je vragen? Dan kan je terecht bij Stien, onze covoorzitter beweging via [email protected]

Team Webshop

Dit team onderhoud de webshop van Jong Groen. Ontwerp je graag nieuwe producten? Of volg je graag onze stock van producent op? Vind je het boeiend om inkomsten en uitgaven te balanceren, of ga je graag op zoek naar duurzame leveranciers? Misschien werk je graag aan de de pomo voor onze producten? Dan is dit team iets voor jou! Je hoeft geen ervaren designer of verkoper te zijn: we maken er samen een straffe webshop van!

Heb je vragen of ideeën? Of wil je aansluiten bij dit team? Stuur dan een mailtje naar onze bestuurslid Communicatie via [email protected]

 


   COLLECTIEVEN


Collectieven werken samen met het bestuur, maar werken veel onafhankelijker dan werkgroepen. Ze werken ook over meerdere bestuursjaren heen en kunnen dus hun eigen werking opzetten. Er is wel altijd een link met het bestuur en het jaarplan.

Fractiecollectief

Het fractiecollectief verenigt alle leden van Jong Groen die verkozen werden als gemeenteraadslid, districtsraadslid, provincieraadslid en/of een rol van fractieleider of schepen invullen. Het doel is samenwerking te bevorderen en informatie en ervaringen uit te wisselen. Het is een veilige plek waar deze "mandatarissen" ondersteuning vinden voor hun werk en engagement. Er worden ook geregeld gemeenschappelijke tussenkomsten opgezet. Je kan dus enkel aansluiten bij dit collectief als verkozen mandataris.

Wil je deel uitmaken van het fractiecollectief? Neem dan contact op met onze covoorzitter Beweging Stien via [email protected]

Trainerscollectief

In het trainerscollectief worden alle Jong Groenen en ex-Jong Groenen samengebracht die vormingen willen geven aan de leden van Jong Groen. Iedereen die lid is (of was) en een bepaalde expertise heeft opgebouwd is welkom in dit collectief. De groep bepaald zelf welke vormingen ze aanbieden aan de leden en werkt onafhankelijk van het nationaal bestuur. Heb jij dus heel wat kennis over of ervaring met een boeiende onderwerp? Zie je het zitten om daar een vorming over uit te werken en te geven aan onze leden? Dan is dit collectief iets voor jou! Je kan hier aangeven over welke onderwerpen je vormingen kan opzetten en welk soort trainingen je wil uitwerken:  

WORD TRAINER

Je kan bij interesse ook mailen naar Emma, bestuurslid vrijwilligersbeleid via [email protected]

 

 

#detoekomstisvanons