In 2009 hield Jong Groen haar Congres 2.0. Onderwijs was daar een onderdeel van. Een kwalitatief en toegankelijk onderwijs is voor elke burger belangrijk. Jong Groen stelt een hervorming voor het secundair onderwijs voor, het uistellen van de studiekeuze, een ander inschrijvingsbeleid. Ook voorstellen voor meertaligheid en lagere studiekosten vind je terug in onze voorstellen.

Het hoger onderwijs dient extra te besparen. Dit laat zich zwaar voelen: besparingen op personeel, studenten- en sociale voorzieningen koten, resto's,... De meest in het oog springende maatregel is echter de drastische verhoging van het inschrijvingsgeld, van 620 naar 890 euro.

Wim Van Den Broeck komt in DM 01/03 met een nieuwe analyse van de PISA-resultaten. "Kansarme scholieren zijn nergens beter af dan hier." Deze interpretatie doet verrassen omdat door politici, sociologen op basis van de PISA-uitslagen het tegenovergestelde beweerd werd.

Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet maakte bekend dat er een verplichte ijkingsproef komt voor wie van het secundair naar het hoger onderwijs wil overstappen. Jong Groen reageert positief, maar stelt zich vragen bij de methodiek.

Dinsdagavond maakte de Vlaamse regering bekend een akkoord te hebben over de onderwijshervorming. Voor Jong Groen eerder een teleurstelling dan een goede zaak. De eerste graad wordt inderdaad aangepakt, maar vanuit een perspectief van de wet van de sterkste.

Pagina's