Gisteren las ik in de krant dat er een derde Brasschaatse schepen betrapt was door de politie met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur. Na schepenen Sevenhans (N-VA) en Versompel (N-VA) zou nu ook schepen D. de Kort (CD&V) betrapt geweest zijn. Het ziet alsmaar meer naar uit dat het Brasschaatse schepencollege – bij uitstek de beleidsmakers van onze prachtige gemeente Brasschaat – zelf weinig belang hecht aan regels en wetten. Niet enkel de lokale N-VA logica (Niet Vies van Alcohol), maar eveneens de lokale CD&V logica (niet Carpoolen, wel Drank & Verkeer) lijkt haaks op onze huidige waarden en normen te staan. Reactie van de schepen van mobiliteit (!!): ‘Als politicus is het moeilijk om niet te drinken’. De Brasschatenaren – en dan vooral de jongeren – worden simpelweg in hun gezicht uitgelachen.
Zo’n fouten begaan terwijl zij zelf mee aan het beleid schrijven, is zeer moeilijk te begrijpen voor ons. Men neemt tegenwoordig voortdurend maatregelen om het verkeer veiliger te maken. Ze staan – volgens ons – zelfs vaak gelijk aan het pesten van jongeren. De nultolerantie voor jonge chauffeurs is daar maar één voorbeeld van. Wij kunnen als lokale politieke jongerenorganisatie natuurlijk niet tegen het verminderen van verkeersdoden of het verbeteren van verkeersveiligheid zijn. Maar trek deze maatregel dan naar iedereen door. Wij blijven het gewoon schandalig vinden dat deze beslissing enkel van kracht is voor chauffeurs die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben. Hiermee benadrukt men nogmaals hoe monddood jongeren wel niet zijn.
De laconieke uitspraak van de mobiliteitsschepen is dan ook totaal ongepast. Als de gewone man in de straat tegengehouden wordt met een glaasje teveel op, wordt hij of zij hier terecht voor bestraft. Als een schepen van Brasschaat dat probeert te doen, denkt hij zelfs er nog van onder uit te kunnen komen. Dat twee van de drie schepenen blijkbaar vluchtmisdrijf probeerden te plegen, toont aan hoe zij zichzelf zien ten opzichte van de modale burger.

Wanneer schepen D. de Kort zegt dat alcohol misschien iets te maatschappelijk aanvaard is, kunnen wij niet anders dan hem volledig gelijk te geven. Ik verwacht dus ook dat hij zijn belofte waarmaakt en er iets aan zal doen. Politici hebben immers de teugels in handen om hier verandering in te brengen.
Het moet duidelijk zijn dat alcohol en rijden niet samen gaat. Niet voor jongeren, niet voor ouderen, niet voor beleidsmakers. Daarom zouden wij het belangrijk vinden dat de waarnemende burgemeester een duidelijk signaal geeft. Op zijn minst zou hij een sensibiliseringsactie of -cursus kunnen organiseren voor het voltallige schepencollege rond overmatig alcoholgebruik in het verkeer.
Men moet de politiek geloofwaardig houden en dat doet men door duidelijk te maken dat niemand boven de wet staat. Meer WIJ-gevoel en een sterke wind van verandering of verbetering is nodig om het huidige schepencollege wakker te schudden. Anton Rombaut Co-voorzitter Jong Groen Brasschaat-Kapellen
Dit is een bericht van de lokale afdeling
Jong Groen Brasschaat-Kapellen