Weg TINA, welkom TAPAS

In haar nieuwjaarsspeech blikt Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen, nog eens terug op enkele memorabele momenten van 2014. 2014 was het jaar van de dubbele achternaam, de zogenaamde schone lucht en extra bossen volgens Joke Schauvliege, de werkcheque. 2014 was het jaar waarin racisme relatief werd, niet meer was dan een excuus.

De verkiezingen en regeringsvorming brachten bitter weing beterschap. Kris Peeters die eerst wel, maar dan uiteindelijk toch maar geen premier wordt, Marianne Thyssen die eerst niet, maar dan uiteindelijk toch wel naar Europa mocht. En op vlak van gendergelijkheid katapulteren deze regeringen ons terug naar de jaren 20.

Het niveau van de constructieve voorstellen in 2015 beperkt zich voorlopig tot leren zetels op de bussen of het herdopen van Antwerpen tot Midden-Brabant. "De kracht van verandering blijkt zich te beperken tot het weren van de PS uit de federale regering. Daarnaast is verandering synoniem voor besparing. Maar een antwoord op de grote ecologische en sociale uitdagingen hebben we nog niet gehoord," aldus Van Den Abeele.

Jong Groen gaat deze uitdaging wél aan. In het voorjaar van 2015 buigen de Jong Groenen zich over de impact van armoede en sociale ongelijkheid. De huidige armoedecijfers zijn een schandvlek voor onze welvarende samenleving. De nieuwjaarsreceptie trapt dit traject officieel op gang met de uitreiking van de Groene Bril, de jaarlijkse prijs van Jong Groen voor een organisatie die zich sterk inzet rond hun jaarthema. Dit jaar verkozen de leden van Jong Groen de Katrol, een organisatie die huiswerkbegeleiding verzorgt om de onderwijskansen van kwetsbare kinderen te verhogen. In april 2015 wordt het thema afgesloten met de stemming van een congrestekst vol concrete voorstellen om komaf te maken met armoede en ongelijkheid. Want ook Jong Groen bewijst dat het anders kan. Weg TINA, welkom TAPAS. There Are Plenty Of Alternatives!