Waarom Jong Groen deelneemt aan de staking

 Sedert de crisis van 2007 zijn we nog nooit zo rijk geweest. "We", dat is de gemiddelde Belg. Al sinds de jaren 60 zijn we in staat om iedereen te voorzien in zijn materiële behoeftes. Of tenminste, dat zouden we denken.

Wat is er aan de hand? Een ongeziene welvaart, en dan toch dat wijdverspreid idee dat we er nog nooit zo beroerd aan toe zijn geweest. We werken steeds vaker tot we een burn-out krijgen, terwijl hoge winsten geparkeerd worden op eilanden waar geen mens ooit van hoorde. Er wordt gesnoeid op gelijke onderwijskansen -het fundament van een samenleving- , terwijl zo nodig een pak nieuwe F-16's moeten aangekocht. Onze klimaatminister verklaart in Terzake met een uitgestreken gezicht de klimaatdoelstellingen te halen, terwijl België luttele dagen later in Lima de "Fossiel van de dag"-award binnenhaalt.

De kernopdracht van een overheid is om een politiek kader te creëren waardoor welvaart op een rechtvaardige manier wordt verdeeld. Welnu, met glans verzaakt ze aan haar opdracht. Omwille van ideologie, of omdat men denkt een mandaat voor 6 jaar zonder omkijken te hebben verdiend. Een mens zou voor minder opstandig worden. En of het nu gebeurt via Hart boven Hard, de klimaatzaak, rond de stakerspiketten, aan de keukentafel of met 120 000 medebetogers aan Brussel-Noord: dit protest is breed gedragen. Beetje flauw dus om het weg te zetten als naweeën van een vervlogen PS-tijdperk waar metallo's het decor nog mochten afbreken.

Gemiddeld zijn we rijker dan ooit, maar het geld voor cultuur, onderwijs, kinderopvang en zij met pech is op. Dringend tijd voor een politiek met visie. Eentje die het algemeen belang dient en niet enkele een economische elite op z'n wenken bedient. We strijden voor een toekomst waar ruimte is voor duurzaam ondernemerschap, evenwicht tussen arbeid en gezin en een gezonde leefomgeving. Maak werken doenbaar en verdeel het beter, zodat men langer aan de slag kan. Verlaag de belasting op arbeid en versterk de economie met groene jobs. Stop met het subsidiëren van bedrijfswagens en zet in op degelijk en betaalbaar openbaar vervoer. Op deze stakingsdag gaat het niet over of de ondernemer, of de werkmens. Het gaat niet om Jos D'haese of Bert Schelfhout. Onze maatschappij en economie is geglobaliseerd, op zoveel manieren onderling afhankelijk en vooral kwetsbaar. Het klimaat verandert, de samenleving wordt diverser. Met alleen een opbod aan deelbelangen zullen we er niet komen.

Maar vandaag heeft de federale en Vlaamse regering een beleidsplan uitgetekend die "welvaart" verengt tot diezelfde recepten die ons met deze economische-en klimaatcrisis vol in het gezicht treffen. En dat onder het voorwendsel "dat er geen alternatief is". Lame excuses, en dat pikken we niet. Jong Groen is solidair met de protestacties tegen deze regering. Want het kan wel degelijk anders. 

Thema: