Tweede zit voor Obama, Merkel & co

Menig student zit vandaag opnieuw over zijn of haar boeken gebogen, om in tweede zit alsnog te slagen voor thesis of statistiek. Onze wereldleiders daarentegen genieten van hun vakantie. “Nochtans hebben zij ook tweede zit”, zo stelt Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen. In maart meldden alle landen aan de Verenigde Naties tot welke inspanningen zij bereid waren in de strijd tegen de klimaatverandering. De optelsom van deze verschillende nationale inspanningen is echter onvoldoende om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, nochtans de afgesproken norm. “Hoog tijd dus voor de wereldleiders om terug aan de slag te gaan,” concludeert Van Den Abeele.

Iedereen weet ondertussen wat nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan: de uitstoot van broeikasgassen sterk reduceren, efficiënter omgaan met energie en inzetten op hernieuwbare energie. Alleen blijft het wachten op politici die deze kennis eindelijk omzetten in beleid. Die de economische belangen op korte termijn in lijn brengen met de belangen van mens, milieu én economi op lange(re) termijn, door in te zetten op een duurzame economie.

Jong Groen roept de wereldleiders dan ook op om hun huiswerk over te doen, en met ambitieuzere doelstellingen naar de klimaatconferentie in Parijs te komen. Om hen nog eens extra te herinneren aan hun verplichting, zal Jong Groen ook meelopen in de grote klimaatmars in de lichtstad op 29 november. “Terwijl jongeren met hun toekomst bezig zijn, zetten de wereldleiders diezelfde toekomst opnieuw op het spel”, stelt Van Den Abeele, “dat laten we niet zomaar gebeuren.”