Jong Groen voor pensioen Doel 1 & 2

Het is beslist. Doel 1 & 2 blijven 10 jaar langer open. De regeringspartijen nemen hun leuze 'iedereen moet langer werken' wel erg letterlijk, want zelfs de oudste kernreactoren mogen na een 40 jarige loopbaan nog niet op pensioen. "Hoeveel scheurtjes, sabotages en lekkende vaten met nucleair afval moeten het nieuws nog halen alvorens we eindelijk werk gaan maken van alternatieve energiebronnen", vraagt Jong Groen voorzitter Céline Van Den Abeele zich af.

Dat de regering de energiebevoorrading wil verzekeren is niet alleen normaal, het is ook haar verdomde plicht. "De regering vergeet alleen dat kernreactoren vandaag de dag absoluut niet meer garant staan voor zekerheid nu de ene na de andere reactor uitvalt", aldus Van Den Abeele. Daarnaast versterken de meerderheidspartijen deze onzekerheid ook zelf, door een nieuw Milieu Effectenrapport voor Doel 1 & 2 te weigeren. Deze regering waant zichzelf oppermachtig, en legt adviezen van zowel de Raad van State als het FANC naast zich neer.

"Deze regering leeft met oogkleppen", verwijt Van Den Abeele, "onze bestuurders blijven oostindisch doof voor de verschillende alternatieven die hen aangereikt worden". Investeren in wind- en zonne-energie is een toekomstgericht beleid dat de energiebevoorrading ook na 2025 verzekert. Waar wachten we nog op?