Jong Groen roept op tot boycot Israël

Het conflict tussen Israël en Palestina sleept al decennia aan en wakkert telkens opnieuw op. Zowel België als de Europese Unie staan erbij en kijken er naar. Vaak zelfs erger: ze bevestigen en ondersteunen impliciet de structurele machtspositie van de Israeli's over de Palestijnen. “Het schenden van het internationaal en humanitair recht en de burgerdoden aan beide kanten moeten stoppen, nu”, zo benadrukt Jan Keustermans, de internationaal secretaris van Jong Groen.

Jong Groen benadrukt dat de beide partijen samen tot een oplossing moeten komen, en spreekt daarom geen openlijke steun uit voor de nochtans internationaal breed gedragen Tweestatenoplossing. “Het heeft geen zin dat het Westen opnieuw zelf staatsgrenzen gaat tekenen, dat hebben we in het verleden genoeg gedaan en we weten allemaal welke gevolgen dit heeft gehad,” aldus Keustermans. “De internationale gemeenschap moet daarentegen al haar invloed gebruiken om de Israeli's en de Palestijnen op gelijkwaardige basis rond de tafel te brengen en via overleg tot een door beide partijen gedragen oplossing te komen.”

Jong Groen suggereert alvast enkele manieren waarop de Europese Unie en haar lidstaten - maar ook derde partijen zoals de VS - voornamelijk Israël onder druk kunnen zetten om de Palestijnen als gelijkwaardige partner in vredesonderhandelingen te erkennen en zo tot duurzame vrede te komen.  Zo roepen de Jong Groenen op tot een wapenembargo tegen alle strijdende partijen en een embargo tegen alle producten uit Israëlische kolonies in Palestijns gebied.  Daarnaast steunt Jong Groen ook onomwonden de BDS-campagne (boycot, desinvestering en sancties). “Een dergelijke actie heeft in de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika al zijn effectiviteit bewezen, hoog tijd dus om het ook in te zetten om eindelijk een einde te maken aan dit bloedige conflict”, besluit Keustermans.