Jong Groen neemt deel aan hete herfst

De nieuwe federale regering ontneemt jongeren alle hoop op een betere toekomst. Onze maatschappij staat voor enorme sociaal-economische en ecologische uitdagingen. 'De gevolgen van de klimaatopwarming laten zich meer dan ooit voelen, de ongelijkheid was nog nooit zo groot. De nieuwe regering biedt hier echter op geen enkele manier een antwoord op. Integendeel, ze gaat verder op de ingeslagen weg, de markt blijft domineren, ondanks het duidelijke failliet van dit recept', aldus Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen.

Onder Michel I zullen steeds minder jongeren recht hebben op een werkloosheids- of inschakelingsuitkering. Voor die laatste zal je vanaf nu een diploma moeten voorleggen, terwijl studeren net duurder wordt. Ondanks de enorme jeugdwerkloosheid, is er geen enkele garantie op meer of betere jobs. Veel jongeren blijven van onbetaalde stage in onderbetaalde interimjob belanden, met een indexsprong op de koop toe.

Dat bepaalde hervormingen nodig zijn, is duidelijk, maar de huidige asociale besparingen zijn een politieke keuze, geen wetmatigheid. Het kan nochtans wel degelijk anders. Jong Groen ziet verschillende oplossingen: een duurzame, korte keteneconomie, een basisinkomen, belastingen op grote vermogens en vervuiling, investeringen in hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit.

'De jeugd van tegenwoordig zal in de toekomst de rampzalige gevolgen van dit beleid moeten dragen. De huidige beleidsmakers hebben echter niet het recht om onze toekomst op het spel te zetten', waarschuwt Van Den Abeele. Daarom bezet Jong Groen mee het Anneessensplein in Brussel, woensdag 5 november vanaf 17 uur. We want our future back!