Jong Groen Ieper-Poperinge geeft groene jongeren een stem

Hoewel in de Westhoek een groot aantal jongeren de groene zaak een warm hart toedraagt, kregen deze jongeren tot voor kort geen echte stem. Bram Vervisch bracht hier verandering in en Jong Groen Ieper kreeg vorm. Hij vond in zijn kennissenkring enkele jongeren met een groen hart die geen discussie uit de weg gaan. Ook Poperinge toonde interesse en zo werd Jong Groen Ieper-Poperinge geboren.

Jong Groen Ieper-Poperinge bestaat voornamelijk uit jongeren die actief zijn in jeugdbewegingen. Hierdoor staan we dan ook dicht bij de jeugd. We hopen om via onze activiteiten nog meer jongeren aan te spreken en onszelf zichtbaar maken. We willen frisse ideeën brengen met jongeren die hun mening willen geven en die wel zin hebben in politiek debat. Ieper en Poperinge zijn beide bruisende steden die wel vernieuwen, maar waar op sommige vlakken toch een nóg progressiever beleid mag gevoerd worden. Een groot hekelpunt voor Ieper is bijvoorbeeld het stadsverkeer in de binnenstad, waarbij bussen de grootste schade aanrichten. Ook stellen we ons vragen bij de nieuwe wijken die overal als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl de bevolking daalt. Het huidige bestuur mag eens wakker worden geschud!

In de zomer kwamen we verschillende malen samen om de vorm van onze afdeling te bespreken en te zoeken naar een ludieke startactiviteit. We zochten activiteiten in Ieper en/of Poperinge die volgens ons beter konden en kwamen uit bij de winterse schaatspistes die menig marktplein in België bezetten. Met onze rolschaatspiste in september wilden we een ecologisch alternatief bieden aan de energieverslindende ijspistes. Naast de piste was er ook een infostand en een bar waar we bieren van biobrouwerij “De Plukker”, fruitsappen en wijn van de Wereldwinkel en zelfgemaakte cupcakes aanboden. Er was ook een draaitafel waarop iedereen zijn van onder het stof gehaalde LP’s nog eens kon draaien en later op de dag was er nog een sessie houtbewerking waarbij we insectenhotels maakten. Het weer was uitstekend en de opkomst was groter dan verwacht.

 

Op de workshop houtbewerking leerden we insectenhotels maken. (Foto: Rembert Debergh)

Het volgende agendapunt is ons bestuur meer vorm geven en ook een debatavond staat op het verlanglijstje. Nieuwe leden zijn meer dan welkom! Ook als je in de gemeentes rond Ieper of Poperinge woont, mag je altijd afkomen. Je kan ons contacteren via onze facebookpagina of via ieper [at] jonggroen.be. Hopelijk tot binnenkort!

auteur: Sam Vancayseele