Jong Groen breekt door in Zuid-West-Vlaanderen

Het voorbije werkjaar zijn er in het Zuiden van West-Vlaanderen drie nieuwe Jong Groen-afdelingen opgericht. Dat is opmerkelijk nieuws aangezien vaak wordt gedacht dat (Jong) Groen het beter doet in de grote steden dan in landelijke omgevingen. De start van deze nieuwe afdelingen en het stijgend ledenaantal over heel Vlaanderen toont aan dat er een frisse progressieve wind waait die jongeren goesting doet krijgen om de handen uit de mouwen te steken.

Jong Groen Ieper-Poperinge is de jongste telg in het gezelschap. Op zaterdag 3 september 2016 vliegen ze er voor het eerst volledig in met een eigen rolschaatspiste aan het Perron in Ieper. Met een drankje in de hand en wat sfeervolle muziek op de achtergrond is iedereen van harte welkom om kennis te maken met de nieuwste Jong Groen-afdeling in onze streek. Daarnaast willen ze met deze duurzame activiteit een alternatief bieden aan de vele energieverslindende schaatspistes die tijdens de kerstperiode over gans Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond schieten. Voorzitter Bram Vervisch gelooft alvast heel sterk in de toekomst van Jong Groen in Ieper en Poperinge en in de rest van West-Vlaanderen. “We krijgen nu al van heel wat mensen positieve reacties. We kijken er enorm naar uit om onze ideeën binnenkort in concrete acties om te zetten.”

Enkele enthousiaste Kortrijkzanen haalden eind vorig jaar de Kortrijkse Jong Groen-afdeling vanonder het stof. “Na een korte pauze besloten we om met gerichte acties een jong publiek warm te maken voor sociale en ecologische thema’s in onze stad”, zegt voorzitter Andy Devriese. “Zo organiseerden we o.a. een toogpraat, een debat rond de komst van IKEA en zetten we mee onze schouders onder het politiek jongerendebat in Vives. We merken dat meer een meer jongeren zich vragen beginnen te stellen bij onze huidige manier van samenleven en daar ook echt iets willen aan doen. Wij hopen die jongeren samen te brengen en met hen actie te ondernemen.”

Begin dit jaar sloegen jongeren uit Harelbeke en Deerlijk de handen in elkaar om Jong Groen Gavers op te richten. Deze samenwerking sloeg onmiddellijk aan en ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Voorzitter Johannes Rodenbach getuigt: “we organiseerden in de maand februari zowel in Harelbeke als in Deerlijk een ‘babyborrel’ om de start van onze afdeling met iedereen te delen. Daar kwam tot onze verbazing heel veel volk op af. Het groene gedachtengoed is in onze streek lang onder een dikke kleilaag blijven sluimeren maar nu komt alles ineens naar boven en geloven jongeren meer dan ooit in een gezondere en meer leefbare toekomst!”