Het debat rond privacy is scheefgetrokken

Deze week stond in het teken van de privacy. Jan Jambon lanceerde een voorstel om vingerafdrukken van alle Belgen bij te houden. Waar echter minder commentaar op kwam was de app van AXA, een primeur in België die je rijgedrag dagelijks in de gaten houdt. Het wordt tijd dat we dit privacydebat op een serieuze manier voeren en geen welles-nietesspelletje spelen.

Op maandag stelde AXA de 'Drive Key app' voor. Dit is een app en bijhorend toestelletje om je rijgedrag op elk moment van de dag te monitoren. Op basis daarvan kun je een korting tot vijftig procent op je verzekering krijgen. Dit is een primeur in België. Ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) stapt mee in het project en ziet veelbelovende positieve effecten om bestuurders zo op hun rijgedrag te doen letten.

Ondertussen was Minister Jambon, Minister van Binnenlandse Zaken, samen met nog enkele regeringsleden, op bezoek in Marokko. Daar leerde hij dat Marokko een database bijhoudt van de vingerafdrukken van alle Marokkaanse burgers ouder dan 18 jaar. Daarop vroeg Minister Jambon op dinsdag of de Privacycommissie kon onderzoeken of we dit niet kunnen implementeren in België. Het figuurlijke kot was alweer te klein. Langs alle kanten kreeg Jan Jambon ervan langs. De Privacycommissie zwaaide met Rechten van de Mens en Open VLD kreeg alvast de schrik dat iedereen als terreurverdachte ging behandeld worden.

Stop. Tijd voor kalmte.

Het voorstel van Minister Jambon heeft een enorme vlaag aan verontwaardiging gecreëerd. Het debat rond de vingerafdrukken begon na een tijdje zelfs amateuristisch te worden. Iedereen ging in zijn hoek zitten, we kregen een welles-nietesspelletje. Er was geen tijd of men zag gewoon geen nood om ten volle in debat te gaan met inhoudelijke argumenten.

Het idee van AXA, had dat effect echter niet. Al vergeet men dat deze primeur tot een precedent kan leiden. Een precedent waar iedereen elke dag realtime gemonitord wordt. Door deze technologie zou men elke moment van de dag je locatie kunnen achterhalen en ook je (rij)gedrag. Maar op een of andere manier vond men het niet belangrijk om hierover na te denken.

Het lijkt alsof het privacydebat springlevend is in België, maar het is gewoon enorm scheefgetrokken. Elke dag, wanneer je je aanmeldt op Facebook en als je een zoekterm in Google intypt, wordt er telkens belangrijke informatie van je bewaard. Deze informatie zorgt er dan voor dat je een andere beleving van het internet krijgt. Je krijgt persoonlijke reclame op basis van je zoekgeschiedenis en soms krijg je zelfs een hogere prijs voor een product voorgeschoteld omdat je simpelweg met een Mac op het internet surft (en gebruikers van Mac hebben statistisch gezien meer geld).

Het privacydebat is dus niet springlevend. Als we dit debat willen voeren moeten we dat met kennis van zaken doen. Over de inhoud. Elke dag worden cookies op het internet gebruikt om ons gedrag te monitoren, maar daar wordt niet over gepraat. Elke dag komen er meer en meer slimme camera’s in onze steden, maar daar wordt niet over gepraat. En ga zo maar door.

Ik roep dus iedereen op om dat debat rond privacy ten gronde te voeren. Het privacydebat is altijd een zoektocht naar een evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. Om dat evenwicht te kunnen vinden, hebben we inhoudelijke argumenten nodig. Stop met tweeten en ga op zoek naar échte argumenten.

Dries De Smet, bestuurslid Jong Groen Gent