Duitsland gidsland voor Jong Groen

Jong Groen bezocht op 14 maart in gezelschap van Vlaams parlementslid Johan Danen de bruinkoolmijnen bij Keulen. Tegelijkertijd lieten ze zich inspireren door de Duitse Energiewende. Ze roepen onze politici op het voorbeeld van Duitsland te volgen en in te zetten op lokaal geproduceerde, groene energie. “N-VA bewondert de Duitse begrotingsdiscipline, Open VLD droomt van hun mini-jobs. Dat ze nu eerst eens kijken naar deze Energiewende, en vooral die lessen toepassen in dit land van scheurende kerncentrales”, zo roept Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen op.

De manier waarop we in onze energiebehoeften voorzien, is bepalend voor het halen van onze klimaatdoelstellingen. Duitsland toont dat het radicaal afzweren van een vervuilende energiebron kan. Na de kernramp in Fukushima beslisten de Duitsers om kernenergie af te zweren. Sindsdien zetten ze ten volle in op democratische, lokaal geproduceerde, groene energie.

Voor Jong Groen is dat ook de weg die België dringend op moet. "N-VA bewondert de Duitse begrotingsdiscpline, Open VLD droomt van hun mini-jobs. Dat ze nu eerst eens kijken naar deze Enegergiewende, en vooral die lessen toepassen in dit land van scheurende kerncetrales", zo roept Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen op.

De groene jongerenafdeling bezocht, in gezelschap van Vlaams parlementslid Johan Danen, op 14 maart de bruinkoolmijnen in de buurt van Keulen. Nergens in Europa is de destructieve impact van ons huidig economisch model zo zichtbaar. Historische bossen, waardevolle natuurgebieden, volledige dorpen moeten allemaal wijken voor de expansiedrang van de Westerse consument, en dus van de mijnbouw.

“Duitsland toont ons tegelijkertijd het goede en het slechte voorbeeld”, aldus Van Den Abeele. “Enerzijds is er de destructieve impact van de ontginning van bruinkool op mens en milieu. Tegelijkertijd toont de Duitse Energiewende dat het radicaal afzweren van een vervuilende energiebron kan. Enkel het breken van de macht van de Duitse bruinkoollobby mankeert om deze transitie compleet te maken”.

Als zo'n transitie mogelijk is in Duitsland, dan ook in België, zo concluderen de Jong Groenen. België moet dan ook ambitieuzer worden, nu, maar vooral ook tijdens de COP 21 eind dit jaar. Om de politici bij de les te houden, zal Jong Groen vanaf nu maandelijks actie voeren. “Zowel Marghem als Schauvliege zullen onze roep niet kunnen negeren. De bevolking wil een gezonde en duurzame samenleving om in te leven, zonder kernenergie of bruinkoolmijnen”, besluit Van Den Abeele.

Meer lezen? Johan Danen publiceerde dit opiniestuk op MO*.