Cowspiracy: The Sustainable Secret

Foto: cowspiracy.com

Dat industrie, transport en landbouw grote uitstoters zijn van schadelijke stoffen weet iedereen. Maar wat met de impact van de vleesindustrie op het waterverbruik? Regisseur Kip Andersen en producer Keegan Kuhn willen met ‘Cowspiracy’ (2014), een documentaire die ze volledig via crowdfunding financierden, misschien wel de meest onderbelichte en doodgezwegen impact op het milieu door de vleesproducerende industrie niet langer verzwijgen. Zo trekken ze met hun camera langs verschillende internationale milieuorganisaties om hen de problematiek voor te leggen.

Enkele cijfers

Wist je bijvoorbeeld dat er voor één liter melk 1.000 liter water nodig is? Of er evenveel water nodig is voor één hamburger als voor 2 maanden douchen? Of dat voor een hamburger die maar 4 dollar kost er eigenlijk voor 11 dollar schade aan het leefmilieu wordt toegebracht? Alle emissies die worden uitgestoten voor het kweken van de dieren, het transport van en naar de slachthuizen en de distributie ervan naar de winkels zijn dan ook een groot aandeel in de dagelijkse uitstoot over heel de wereld.
En daar blijft het niet bij. Ruim een derde van het drinkbaar water wordt gebruikt voor het produceren van vlees. Dat verlaagt niet alleen drastisch de watertafel, maar zorgt ook voor bodemerosie en verwoestijning, wat het dan weer moeilijk maakt om andere gewassen te kweken. (Meer weten? Cowspiracy.com)

Publiek geheim

In de documentaire gaan de documentairemakers langs bij de bekende milieuorganisaties om te vernemen waarom zij er niet rond strijden, maar een duidelijk antwoord krijgen ze niet echt. En daar is misschien wel een reden voor. Zo zijn er in Brazilië de afgelopen 20 jaar maar liefst al 1.100 milieuactivisten gestorven die streden tegen de ontbossing van het Amazoneregenwoud dat stelselmatig wordt gekapt om meer vee te kunnen hoeden. De organisaties die wel kritische opmerkingen durfden te geven in de documentaire zagen dat kort na het verschijnen ervan verschillende geldschieters zich terugtrokken. Wie in Amerika openlijk durft te protesteren komt zelfs op een FBI-lijst omdat de acties ‘de economie en openbare orde verstoren’.
Kortom, een documentaire die tot nadenken stemt!

auteur: Jan Janssens