Arme samenleving? Warme samenleving

Elf projecten die kansarme kinderen kansrijker willen maken, zien een derde van hun subsidies verdwijnen, zo bericht De Morgen dit weekend. "Dit is eerder een beleid voor, dan tegen armoede", aldus Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen. Dat armoedebestrijding nochtans zo moeilijk niet hoeft te zijn, zo getuigen de jonge ecologisten. Vandaag lanceren ze hun congrestekst met 70 concrete beleidsvoorstellen die armoede en sociale ongelijkheid aanpakken.

Een basisinkomen voor iedereen. Het onverkort invoeren van de vermogenswinstbelasting. Gratis openbaar vervoer voor mensen in armoede. Gratis basisgezondheidszorg, inclusief geestelijke gezondheidszorg. De oprichting van een Gemeenschapshuis ter vervanging van het huidige OCMW, die alle dienstverlening voor mensen in armoede centraliseert. Het is maar een greep uit de vele maatregelen die de jong groenen voorstellen.

"De huidige armoedecijfers zijn ronduit beschamend voor een welvarende samenleving als de onze"klaagt Van Den Abeele aan. 1 op de 7 Belgen, 1 op de 11 Vlamingen leven in armoede. 10% van de Vlaamse kinderen groeit op in armoede. Vorig jaar waren opnieuw 7% meer mensen afhankelijk van voedselpakketten, de hoogste stijging in 15 jaar. En alle experts concluderen dat het huidige regeringsbeleid geen soelaas zal bieden, integendeel, het zal deze cijfers alleen maar verder doen exploderen.

De Vlaamse regering verkondigt nochtans dat ze van armoedebestrijding een prioriteit maakt. "Het Vlaams Actieplan voor Armoedebestrijding wil de kinderarmoede met de helft verminderen tegen 2020, maar het beleid laat nu alweer 1300 kwetsbare gezinnen in de kou staan," aldus nog Van Den Abeele. "In woorden kiest deze regering voor een warme samenleving, maar met haar beleid creëert ze een arme samenleving."

Hoe het wel kan, toont Jong Groen in haar congrestekst die u hier kan vinden. Een samenvatting vindt u hier.