Aan de slag!

Woorden alleen zijn niet genoeg

De COP21 is afgelopen en resulteerde in een (gedeeltelijk) bindend klimaatakkoord. Hoewel het akkoord niet ver genoeg gaat om de klimaatuitdagingen écht aan te pakken, is de algemene conclusie na Parijs dat er een grote stap vooruit is gezet, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. 'Maar', zo stelt Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen, 'het echte werk begint nu pas.' Conclusie van Jong Groen: aan de slag! 

De recente krachtdadigheid van onze regeringen belooft alvast niet veel goeds. Iedereen weet dat kernenergie geen oplossing biedt, toch houdt onze regering investeringen in hernieuwbare energie tegen door de stokoude kerncentrales tien jaar langer open te houden. Alle experts wijzen op de enorme mobiliteitsknoop die Uplace met zich mee zal brengen, maar toch krijgt Bart Verhaeghe groen licht voor zijn waanzinning project.

Gelukkig is er nog een andere vaststelling, en dat is dat de klimaatbeweging in België sterker staat dan ooit tevoren. Ondanks alle tegenslagen slaagde de Climate Express erin op bijzonder korte termijn 14.000 mensen te mobiliseren voor een klimaatmars in Oostende. 'Weet dat 14.000 mensen nauwkeurig kijken of en hoe dit akkoord nu gerealiseerd wordt', aldus Van Den Abeele.

Klimaatverandering is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Vele burgers doen al lang hun deel, nu is het tijd dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen. Jong Groen roept dan ook iedereen op om samen te werken en onze regeringen nauwlettend in de gaten te houden. 'Non-actie door de politiek zal gevolgd worden door steeds meer actie vanuit de burgers', waarschuwt de Jong Groen-voorzitter.