28 jan 2021

Jong Groen en Jong VLD dringen aan op maatwerk in coronamaatregels voor jongeren

PERSBERICHT (28/01/21) - Jong Groen en Jong VLD dringen aan op maatwerk in coronamaatregels voor jongeren

De twee jongerenbewegingen Jong Groen en Jong VLD maken zich ernstige zorgen  over het welzijn van studenten en trekken aan de alarmbel. “Al een jaar lang hebben studenten het beste van zichzelf gegeven in moeilijke omstandigheden, het enige wat ze van de politiek terugkrijgen is een kommeke soep en het advies om eens te babbelen.” klinkt het streng bij jongerenvoorzitters Paola Travella, Jordy Sabels (Jong Groen) en Tess Minnens (Jong VLD). De jongeren pleiten voor een tweede semester met een basis aan contactmomenten en meer aandacht voor het mentale welzijn. 

“Al een jaar lang hebben studenten het beste van zichzelf gegeven in moeilijke omstandigheden, het enige wat ze van de politiek terugkrijgen is een kommeke soep en het advies om eens te babbelen.”

 “Op het overlegcomité volgende week moéten politici en experts zich buigen over de organisatie van het tweede semester in het hoger onderwijs. Studenten blijven op één hoop smijten met een algemene regel is niet meer aan de orde. Ook zij verdienen maatwerk met contactmomenten, zoals in middelbare scholen. Zij zijn onze toekomst en toch krijgen ze al maanden niet de aandacht die ze verdienen.” zegt Tess Minnens (Jong VLD). 

De jongeren wijzen op de communicatieblunders van het afgelopen jaar richting studenten. Eind november kregen zij in één klap te horen dat er geen contactlessen in het hoger onderwijs mogelijk zijn tot half maart en ook voor de vaccinatie moeten ze achteraan in de rij aanschuiven. “Terwijl de situatie van jongere leeftijdsgroep constant gemonitord wordt, zowel op vrijetijds niveau als op onderwijsvlak, is er voor studenten geen enkel maatwerk. Zij krijgen de kans niet zich te bewijzen, maar worden verdoemd naar een 20m2 kot of op zolder bij mama en papa.” zegt Paola Travella (Jong Groen). 

De jongeren dringen er op aan dat de eerstejaars studenten de mogelijkheid krijgen om in het tweede semester minstens één contactles te volgen en de andere jaren waar mogelijk. Ze suggereren bovendien het invoeren van studentenbubbels en vragen nog meer psychologische ondersteuning. “Ook studenten én het hoger onderwijs verdienen het vertrouwen om zich coronaveilig te organiseren. Zij verdienen een bedankje voor hun zware opofferingen afgelopen maanden en dit op zijn minst met een klein sprankeltje perspectief en het gevoel dat er écht moeite gedaan wordt voor hen.” zegt Jordy Sabels (Jong Groen).  

Via deze oproep willen de jongerenbewegingen het stemgeluid van de jongeren die via #Erdoor, #geefonseenstem en het coronastudentenplatform luid weerklinkt versterken. Het is tijd voor actie van het beleid, zodat jongeren eindelijk gehoor krijgen. “We roepen vandaag op om beter te doen voor studenten, maar laten we vooral afstappen van een politiek die de jongeren als een eenheidsworst beschouwt en een exitstrategie uitrollen op maat van de verschillende groepen jongeren. Zo geef je meer hoop en perspectief aan alle jongeren die er vandaag door zitten.” klinkt het gezamenlijk. 

Ondertekend door 

Paola Travella, Jordy Sabels (Jong Groen) en Tess Minnens (Jong VLD)

 

[Afbeelding @FebeFontyn ]

#detoekomstisvanons