Functieprofiel Strategisch Plan

Inleiding

Net zoals lokale besturen of regionale raden een meerjarenplan (MJP) hebben, hebben organisaties die ook. En dus ook Jong Groen vzw. Een meerjarenplan stelt de prioriteiten en doelen voor de komende jaren vast. Het voordeel van een meerjaarplan is dat het de Raad van Bestuur (RvB), het Bestuur en het personeel helpt om richting te geven aan een werkingsjaar. Via een gedeeld begrip van strategische doelstellingen en een langetermijnstrategie kunnen we (beter) bakens verzetten.

Jong Groen is ook toe aan vernieuwing. De Statuten, het Huishoudelijk Reglement, en de activiteiten in een werkingsjaar van Jong Groen zijn gebaseerd op een tijd dat Jong Groen méér middelen kreeg én die middelen kreeg van de Vlaamse overheid. Vandaag doen we het met minder, en krijgen we dat enkel van de partij Groen.

Daarbij komt dat de verkiezingsuitslag van juni 2024 een impact heeft op de middelen van Jong Groen. In 2025 zal Jong Groen het verder moeten doen met 85% van de middelen van 2024. Voor de periode 2026-2029 zal verder onderhandeld moeten worden met Groen. De opdracht van de stuurgroep bestaat er uit om een participatief traject te begeleiden aan de hand waarvan we tot een meerjarenplan komen. De keuzes van het meerjarenplan zullen echter ook de basis zijn om deze verdere gesprekken met Groen te voeren.

Tijd voor een strategisch plan in functie van vernieuwing!

 

Concreet

Doorheen het werkingsjaar 2024-2025 willen we een traject doorlopen dat leidt tot een MJP. Daarvoor werken we met een stuurgroep. In de stuurgroep strategisch plan zullen de voorzitter en secretaris van de RvB, een (co)voorzitter van het Bestuur, en drie verkozen leden van Jong Groen vzw zetelen. De stuurgroep is verantwoordelijk voor het doorlopen en aansturen van het participatief traject aan de hand waarvan we tot een gedragen plan komen. Het opstellen zal gefaseerd verlopen. Het start na de verkiezingen en zal lopen tot de start van de zomervakantie. Doorheen dit traject verzamelt de stuurgroep input bij de leden en bij externen, en schrijven ze iteratief aan het MJP, met verschillende terugkoppelmomenten op de Algemene Vergadering.

We verwachten dat leden van de stuurgroep minstens 3u per week, of 12u per maand tijd voorzien. Dit voor (min) maandelijkse vergaderingen, het voeren van diepte interviews, het opstellen van bevragingen, het inlezen in bestaande documenten, en het schrijven aan het MJP. We zijn vooral op zoek naar leden die mee willen helpen aan de weg die Jong Groen de komende jaren zal inslaan. Idealiter hebben we mensen die ervaringen hebben met het leiden of sterk ondersteunen van een afdeling, met politiek engagement van 16-25-jarigen, en/of ervaring hebben met de bestuur van Jong Groen. Finaal beslist de AV op 10 november over de aanstelling van drie Jong Groen leden in de stuurgroep.

Zie jij jezelf wel een rol spelen in de stuurgroep of ken je iemand die dit goed zou doen? Nomineren is de boodschap!

 

Traject

JULI - SEPT: Voorzitter en secretaris RvB doen voorbereidend werk (input vorige jaren verzamelen, opzetten traject, verzamelen bronnen, …)

SEPT: oproep kandidaten/nominatie

NOV: bestuursverkiezingen (RvB, Pora-vertegenwoordiger, Bestuur & stuurgroep MJP)

NOV-DEC: stilstaan bij missie en visie JG (bestuursweekend en erbuiten).

AV van JAN: Missie & visie aftoetsen bij de basis

DEC - FEB: Strength - Weaknesses - Opportunities & Threats (SWOT) analyse Jong Groen 

  • verzamelen extern: basis voor een omgevingsanalyse, wat zien anderen als de rol van JG en als onze uitdagingen?
  • Verzamelen intern: bevraging (algemeen), focusgesprekken met personeel, financieel verantwoordelijke, mensen die lid werden maar stopten, leden met veel ervaring, … 
  • Swot analyse van de organisatie: uitdagingen én sterktes

FEB/MAART: Beschrijving beleidsuitdagingen. Wat zijn de grote thema’s voor Jong Groen? Volgorde bepalen obv aftoetsing bij de leden. Kan op een activiteit, AV.

MAART/APRIL: Afwerken doelstellingenkader, en werken naar strategische en operationele doelstellingen en indicatoren. Maakt tussentijdse evaluaties mogelijk. 

MEI: Bepalen mensen en middelen. Over wat beschik je en hoeveel heeft welke doelstelling nodig? Doelstellingen bijsturen obv wat beschikbaar is.

Werkinstrument uitwerken en integreren in jaarlijkse werking JG: bijhouden MJP, evalueren beleid, identificeren van noodzakelijke stappen (statutenwijzigingen, HHR-aanpassingen, …) + tijdslijn.

JUNI: Afwerken MJP, en een AV samenroepen om finaal te stemmen over het meerjarenplan. 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons