FAQ

Wat is Jong Groen?

Jong Groen vzw is een politieke jongerenorganisatie die jongeren de kans geeft mee te bouwen aan een betere wereld. Een wereld met aandacht voor de problemen van alle mensen en het milieu. Jong Groen wil zoveel mogelijk jongeren bij groene politiek betrekken. Dit doen we door een fris en gevarieerd activiteitenaanbod. We bouwen mee verder aan het groen-progressieve gedachtegoed en verspreiden het. Onze missie en visie vind je hier.

Hoe word ik lid van Jong Groen?

Dat kan heel eenvoudig via het invulformulier op deze website. Lid worden is volledig gratis en kan vanaf 15 tot en met 32 jaar. Als je dit formulier hebt ingevuld, ontvang je ook gratis Vlam, het driemaandelijks tijdschrift.

Als je lid bent van Jong Groen kun je er voor kiezen om actief betrokken te zijn. Dan ontvang je informatie over onze activiteiten, de ledennieuwsbrief en Vlam. Ben je wel geïnteresseerd maar heb je niet zoveel tijd, dan kan je op de hoogte gehouden worden van activiteiten via de ledennieuwsbrief en ontvang je Vlam. Je kunt er ook voor kiezen om sympathisant te zijn en enkel het tijdschrift Vlam te ontvangen.

Wanneer mag ik lid worden?

Alle jongeren vanaf 15 jaar en onder de 33 jaar zijn welkom.

Hoeveel kost het om lid te worden van Jong Groen?

Lidmaatschap van Jong Groen is volledig gratis. En je krijg er heel wat leuke activiteiten en andere initiatieven bij, want ook hiervoor betaal je meestal niets.

Waar is Jong Groen actief?

Jong Groen is op verschillende niveaus actief. De contactpersoon kan je vinden bij afdelingen.

 • Nationaal
  De nationale werking van Jong Groen komt tot stand door het Bestuur. Zij houden zich bezig met de dagelijkse werking en de organisatie van activiteiten.
 • Lokaal
  Er zijn verschillende gemeenten met een eigen Jong Groen-afdeling. Waar er een afdeling is, vind je hier. Ook alle contactpersonen staan op die pagina vermeld. Vind je in het overzicht geen werking of contactpersonen in je gemeente of stad en wil je daar verandering in brengen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
 • Universiteiten en hogescholen
  Jong Groen Stu wil groene thema's op de studentenagenda plaatsen en zo meer ruimte bieden voor politiek debat in het studentenleven. Ze organiseren gespreksavonden, debatten en lezingen. Maar ook voor films en spelletjesavonden kan je bij Jong Groen stu terecht.
 • Internationaal
  We werken samen met FYEG, de jonge Europese groenen. Hierdoor wordt er bij Jong Groen ook aandacht besteed aan het promoten van activiteiten die door buitenlandse (groene) jongerenorganisaties worden georganiseerd. Het is dus mogelijk om uitwisselingen, overleg of dergelijke bij te wonen. Voor meer informatie kan je terecht bij info [at] jonggroen.be. Ook GYG, de Global Young Greens, organiseren regelmatig activiteiten waar Jong Groen aan deelneemt.

Wanneer is er iets te doen?

Jong Groen organiseert diverse activiteiten zoals themadagen, debatten en een Zomerkaravaan. In de agenda krijg je een overzicht van dit alles. Hier staan ook activiteiten van afdelingen en studentenafdelingen.

Je hoeft geen lid te zijn van Jong Groen om deel te nemen aan een activiteit. Je bent altijd welkom om de sfeer even op te snuiven en te ontdekken of Jong Groen iets voor jou is en om kennis te maken met andere Jong Groenen.

Hoe blijf ik op de hoogte?

 • Lidmaatschap
  Op de eerste plaats blijf je op de hoogte door lid te worden. Dit lidmaatschap is volledig gratis en je kunt zelf je betrokkenheid aanduiden. Op basis van je betrokkenheid, krijg je via mail of per post uitnodigingen voor onze activiteiten.
 • Website www.jonggroen.be
  Op onze website vind je heel wat informatie. Persinitiatieven, standpunten, contactinformatie en een aangepaste agenda vind je hier.
 • Facebook
  Om heel bereikbaar te zijn hebben we ook een pagina op Facebook. Zo ben je snel op de hoogte en kan je reageren op alles wat Jong Groen bezighoudt.
 • Vlam
  Is ons driemaandelijks tijdschrift dat je in de bus krijgt zodra je je hebt ingeschreven (en is volledig gratis). In dit tijdschrift staan allerhande artikels over onderwerpen waar Jong Groen op dat moment mee bezig is. Lees de laatste Vlam hier.

Waar vind ik foto's van activiteiten?

Op Flickr vind je foto's van al onze activiteiten. Ook op onze pagina op Facebook kan je heel wat foto's terugvinden.

Waar vind ik meer info over de standpunten van Jong Groen?

Op onze standpuntenpagina kan je neuzen in de verschillende standpunten van Jong Groen. Je vindt er ondermeer teksten over milieu, andersglobalisering, jongeren, onderwijs en economie.
Ook onze persberichten bevatten heel wat standpunten.

Vind je toch niets over het onderwerp waarover je meer wil weten, aarzel dan niet om ons je vraag te stellen.

Hoe word ik Vlamabonnee?

Dit kan heel eenvoudig door dit vragenlijstje in te vullen. Vlam is ons ledenmagazine dat 4 keer per jaar verschijnt. Iedere Vlam staat vol met interessante artikels over diverse thema's.

Met wie werkt Jong Groen samen?

Jong Groen werkt samen met Groen en Ecolo, maar ook met hun jongerenorganisatie écolo j. elk jaar trekken Jong Groen en écolo j er traditiegetrouw samen op uit tijdens het herfstweekend. Dit weekend staat in het teken van kennismaking, ontspanning, maar uiteraard staan er ook inhoudelijke workshops op het programma.

Jong Groen kan uiteraard niet ontbreken in Europa. We werken dus ook samen met FYEG, de jonge Europese groenen.

Kan ik internationale activiteiten bijwonen?

Zoals hierboven vermeld, werkt Jong Groen samen met FYEG, ze is er ook lid van. Hierdoor wordt er bij Jong Groen ook aandacht besteed aan het promoten van activiteiten die door buitenlandse (groene) jongerenorganisaties worden georganiseerd. Het is dus mogelijk om uitwisselingen, overleg of dergelijke bij te wonen. Voor meer informatie kan je terecht bij info [at] jonggroen.be.

Wat is de band tussen Jong Groen en Groen?

Jong Groen is de politieke jongerenorganisatie van Groen, maar is een onafhankelijke organisatie met een eigen werking, Bestuur en standpunten. Er is wel veel contact tussen Jong Groen en Groen. Zo zetelen er twee vertegenwoordigers van Jong Groen in de Politieke Raad van Groen.

Het lidmaatschap van Jong Groen staat volledig los van het lidmaatschap van de partij Groen. Wie lid wil worden van Groen kan dit via de website van Groen.

Waar kan ik terecht met vragen, suggesties of opmerkingen?

Jong Groen is altijd bereikbaar tijdens de kantooruren op het nummer 02/290.91.16. Via dit nummer kom je bij een van onze medewerkers terecht. Zij zullen je helpen met al jullie vragen. Je kan ook een mail sturen naar info [at] jonggroen.be.

Is het mogelijk om een informatiepakket aan te vragen?

Als je meer informatie wenst over de werking van Jong Groen, kan je ons altijd contacteren. Je kan bijvoorbeeld een informatiepakket aanvragen, met ondermeer een Vlam, ons driemaandelijkse tijdschrift.