Congres Food for Thought - doe mee

Zaterdag 30 april kleurt het Provinciehuis in Leuven groen. Die dag vindt er immers ons Congres over voedselsystemen plaats. Het congres is het orgelpunt van het jaar. Jong Groen bespreekt er de congresteksten met beleidsvoorstellen over haar jaarthema.

Doelstelling

De bedoeling van het congres is om met iedereen van Jong Groen ons standpunt te bepalen over het thema. Alle aanwezige leden discussiëren en stemmen mee. Zo komen we tot een gedragen resultaat, dat vanaf dan officieel het standpunt van Jong Groen is.

Programma

We beginnen de dag om 9u30 met een lekker drankje en een kennismakingsmoment voor nieuwe leden. Om 10u starten we met het eigenlijke programma. Dat ziet er als volgt uit:

  • 9u30-10u00: introductie tot congres
  • 10u00-12u30: debat – deel 1
  • 12u30-13u30: vegetarische lunch van de Buurderij van Wezembeek-Oppem en Leuven
  • 13u30-15u30: debat – deel 2
  • 15u30-16u: pauze
  • 16u-17u45: debat – deel 3
  • 17u45-18u: slotmoment

Congres praktisch

Locatie van het congres op zaterdag 30 april is het Provinciehuis in Leuven (Provincieplein 1, vlakbij Leuven station). Starten doen we om 10u.

Inschrijven kan tot donderdag 28 april via www.jonggroen.be/congres. Wanneer je je inschrijft, ontvang je tijdig alle praktische informatie en het congresboek met de amendementen waarover we zullen stemmen. Probeer zeker op voorhand de tekst door te nemen en hier en daar je standpunt te bepalen. Dat maakt zo’n congres des te interessanter! Natuurlijk ben je ook welkom zonder intensieve voorbereiding.

Bea Jonczyck (verantwoordelijke van de Buurderij) geeft ons tekst en uitleg over de Buurderij en hoe we voedsel zien.

Alleen Jong Groen-leden hebben stemrecht, maar ook niet-leden zijn van harte welkom om mee het debat te voeren.

Doe mee

De teksten zijn klaar, de debatten erover kunnen starten. In de aanloop naar het congres wil Jong Groen haar leden en de lokale afdelingen maximaal betrekken en mobiliseren. Aarzel niet om van je te laten horen, want dat is de bedoeling! We zetten alle mogelijkheden nog even op een rijtje.

Kom naar de provinciale congresintro’s

Tijdens onze congresintro’s komen wij naar jou toe. In alle provincies organiseren we één intro-avond waar we het ABC van een Jong Groen-congres uit de doeken doen. Na deze intro ben jij als lid gewapend om sterke aanpassingen (amendementen) te schrijven op onze congrestekst en in debat te gaan met andere leden tijdens het congres. Bovendien heeft een beslissingsboom dan geen geheimen meer voor jou en begrijp je als geen ander hoe het congres zelf zal verlopen.

De congresintro's zijn ondertussen allemaal achter de rug, je kan wel de informatie terugvinden in de powerpoint:

DOWNLOAD NU DE POWERPOINT MET INFO OVER HET VERLOOP VAN EEN CONGRES

Wat kan je doen?

·       Amendementen schrijven

Als lokale afdeling kan je van je laten horen. Elke erkende lokale afdeling kan immers amendementen (voorstel tot aanpassing van de tekst) indienen. Op die manier kan je voorstellen toevoegen, schrappen en/of aanpassen.

Is er in jouw gemeente of streek geen afdeling actief? Wens je een voorstel te lanceren met iemand van een andere afdeling? Ook minstens drie individuele leden van Jong Groen samen kunnen amendementen schrijven.

Amendementen indienen kan vóór vrijdag 15 april via congres [at] jonggroen.be ((link stuurt een e-mail)), gebruik daarvoor dit sjabloon, een voorbeeld vind je hier.

·       Politieke motie indienen

Daarnaast kan je met je lokale afdeling ook een motie neerleggen. De moties zijn standpunten die jullie helemaal zelf uitwerken, los van de teksten en jaarthema's. Haalt de motie een meerderheid, is het voortaan een officieel Jong Groen-standpunt. Moties insturen kan tot 11 april via congres [at] jonggroen.be ((link stuurt een e-mail)).

·       Naar de amendementenavond komen

Op de amendementenavond op woensdag 20 april overlopen we samen de ingediende amendementen. Je kan er een amendement terugtrekken als het niet meer van toepassing is, of we voegen amendementen van verschillende indieners samen als die sterk op elkaar lijken. We bereiden het congres dus technisch voor, samen met alle indieners.

Op deze avond is het aan te raden dat er minstens één iemand van je groep aanwezig is, om toelichting te geven bij jullie amendementen. Uiteraard mag je ook met meer komen. Vergeet je niet in te schrijven viawww.jonggroen.be/amendementenavond, dan ligt er een vegetarisch broodje voor je klaar.

·       Reacties insturen

Als individueel lid kan je reacties insturen op de congresteksten. De reacties zijn geen tekstwijzigingen, maar worden wel opgenomen in het congresboek en kunnen besproken worden op het congres zelf. Zo kan je ons laten weten wat jij van de teksten vindt. Reacties kan je insturen via congres [at] jonggroen.be ((link stuurt een e-mail)).

Introductiefilmpjes

In deze filmpjes vind je een introductie op de verschillende hoofdstukken van de congrestekst:

Food for Thought - Hoofdstuk 1: Algemene inleiding

Food for Thought - Hoofdstuk 2: Duurzame productie

Food for Thought - Hoofdstuk 3: Autonomie van de boer

Food for Thought - Hoofdstuk 4: Retail en transport

Food for Thought - Hoofdstuk 5: Autonome consument

Food for Thought - Hoofdstuk 6: Autonome overheid

Food for Thought - Termenlijst