Toch Vitalski

Wars van cultuurcensuur
Van Jong Groen! en Animo mag Vitalski wel optreden

Het schepencollege van Temse besliste deze week dat een try-out van theatermaker Vitalski niet mocht plaatsvinden in het plaatselijk jeugdhuis ‘Den Nartist'. Voor Jong Groen! een onbegrijpelijk staaltje van cultuurcensuur. Geen nood voor cultuurliefhebbers, want Jong Groen! en Animo organiseren zondagavond 13 april zelf een try-out van Vitalski's voorstelling.

Kristof Calvo, woordvoerder van Jong Groen!, legt uit waarom Jong Groen! nu mee een voorstelling organiseert: ‘Met Jong Groen! zijn we verontwaardigd over de beslissing. Het is helemaal niet de taak van lokale besturen om de programmatie van het plaatselijke jeugdhuis of cultuurcentrum te gaan bepalen of te beïnvloeden. Laat jongeren toch lekker zelf cultuurprogramma's ontwikkelen, en hen zelf beslissen wat leuk, goed of interessant is. Ze hoeven dus heus niet betutteld te worden door burgemeesters die menen te weten wat goed voor hen is'.

De demarche van het Temse schepencollege, onder impuls van de plaatselijke CD&V-burgemeester De Ryck, is al het tweede staaltje cultuurcensuur van een CD&V-politicus (na het veto van Antwerps deputé Ludo Helsen ten aanzien van Louis Paul Boons Feminatheek). ‘Sinds de triomf van 10 juni lijken de fratsen van wijlen CVP weer helemaal terug. Is dit het Vlaanderen waar Leterme & co van dromen? Gelukkig kan het schepencollege van Temse zijn mening nog herzien. We reserveren een plaatsje op de eerste rij.' aldus Kristof Calvo.

Jong Groen! en Animo organiseren dus op zondagavond 13 april zelf een try-out van de voorstelling. Hierover is vandaag al een akkoord bereikt met de artiest zelf. De voorstelling van ‘Mijn leven met Leterme', ondertussen al omgedoopt tot ‘De laatste Belg', vindt dus zondagavond 13 april plaats in café 't Veer, Sint-Jozefstraat 35, 9140 Tielrode (Temse). Starten doen we om 19u. Toegang is gratis.

Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!