Studenten Ucos bezoeken Congolese ngo

Usahidizi is een Congolese ngo die actief is in de wijk Belair in Lubumbashi. De organisatie zet zich in voor de gezondheid van de bevolking. Usahidizi is Swahili voor zelforganisatie. Bij afwezigheid van de staat, neemt ze overheidstaken op zich en tracht ze de bevolking aan te zetten om zelf lokale organisatiestructuren op te zetten. Usahidizi identificeert zich als socialistische organisatie.

In februari kreeg Usahidizi enkele studenten van Ucos over de vloer. Deze Belgische ngo trekt al voor het derde jaar met een groep studenten van de Vrije Universiteit Brussel naar Lubumbashi voor een educatief traject.

De vrijwilligers van Usahidizi en enkele studenten van Ucos voerden sociale enquêtes in de woonwijken waaruit onder meer bleek dat de toegang tot gezondheidszorg beperkt is, er geen ophaling van vuilnis is en dat de geasfalteerde Arakariaslaan voor wateroverlast in de percelen van de bewoners zorgt. Daarop besloten ze de goten van de Arakariaslaan een onderhoudsbeurt te geven opdat het water zou weg kunnen.

Bekijk hier het leuke filmpje van het bezoek en misschien herken je Neal Michiels, voorzitter van GRAS Brussel.