Stem nu voor De Groene Bril

Vijf genomineerden voor De Groene Bril 2008

Stemmen kan tot 31 december via www.jonggroen.be

Elk jaar reikt Jong Groen! De Groene Bril uit aan een organisatie die zich heeft ingezet op thema's die ons nauw aan het hart liggen. De voorbije jaren ging de prijs naar Verdraai De Wereld, UDEP en EVA. Kristof Calvo, voorzitter Jong Groen!, licht de nominaties van dit jaar toe: "We hebben voor De Groene Bril 2008 vijf opvallende campagnes genomineerd: Waardig Werk van 11.11.11., The Big Ask van Friends of the Earth, 1 miljoen bomen voor Vlaanderen van VBV, het Fenix-project van BBL en Desesperado.be van Vluchtelingenwerk. Ze zijn alle vijf ijzersterk en de keuze is bijzonder moeilijk. Daarom organiseren we voor het eerst een online stemming." Tot 31 december kan er via de Jong Groen!-website gekozen worden tussen de vijf kandidaten.

De genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:

  • 11.11.11. als trekker van de campagne "Waardig Werk" waarbinnen specifiek aandacht besteed werd aan jongeren met het uitdagend en interactief internetspel Sharkmart. Jongeren konden er online kennis maken met de harde realiteit van de arbeidsmarkt.
  • Bond Beter Leefmilieu startte in september het Fenix-project rond duurzaam papiergebruik in het hoger onderwijs. Met hulp van de Vlaamse studentenclubs en -raden startte de BBL een campagne die studenten, personeelsleden van de hogescholen en universiteiten en kopiecentra milieubewuster moet maken.
  • Friends of the Earth lanceerde in Europa de campagne The Big Ask, een vraag voor een sterke klimaatwet. Recent stelde Friends of the Earth de videoclip voor die Nick Balthazar samen met 6.000 vrijwilligers deze zomer in Oostende opnam. De boodschap is duidelijk: ACT NOW!
  • Vereniging voor Bos in Vlaanderen startte samen met het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos de actie "1 miljoen bomen voor Vlaanderen". Iedereen met enthousiaste groene vingers kan zijn - euh - boompje bijdragen. Ondertussen heeft de teller de kaap van 100.000 bomen ruim overschreden!
  • Vluchtelingenwerk Vlaanderen lanceerde met desesperado.be een internetforum voor iedereen die wacht op duidelijkheid over wie hier mag blijven en wie niet. Het doel is extra druk op de regering te zetten om duidelijke criteria uit te schrijven over wie hier mag blijven en wie niet.

Op 6 januari, tijdens een event in De Markten te Brussel, reikt Jong Groen! De Groene Bril uit aan de winnaar. Diezelfde avond staat ook nog een lezing over de Green New Deal op het programma. Sylvie Motard, UNEP-directeur, en Bart Staes, Europarlementslid en nummer 1 bij de komende Europese verkiezingen, geven tekst en uitleg. We besluiten de avond met de Jong Groen!-nieuwjaarsreceptie. De avond start om 19u. Locatie is de Spiegelzaal van De Markten, Oude Graanmarkt 5 in Brussel. Graag een seintje als je aanwezig zal zijn: per mail op info [at] jonggroen.be of telefonisch via 02 290 91 16.

Kristof Calvo, voorzitter Jong Groen!