Speelgoedsoldaatjes voor Pieter De Crem

Wanneer stopt De Grote Pieter De Crem Show?
Jong Groen! overhandigt speelgoedsoldaatjes aan kabinet Defensie

De voorbije weken heeft kersvers minister van Defensie Pieter De Crem zich laten opmerken met enkele omstreden voorstellen en uitspraken. Als De Crem de kemels aan dit tempo blijft opstapelen, lijkt zijn loopbaan als minister een kort leven beschoren. Jong Groen! bracht daarom deze middag een bezoek aan het kabinet Defensie. Tijdens het bezoek overhandigde Jong Groen! speelgoedsoldaatjes aan de diensten van de minister. Een leuk geschenk, maar één met een niet mis te verstane boodschap: als het te moeilijk is om een echt leger te leiden, kan men zich beter inlaten met een speelgoedversie.

Volgens Jong Groen! kan De Crems passage op Defensie best niet te lang duren. Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!, legt uit waarom: "Als oppositieleider heeft De Crem meermaals aangegeven dat het Belgische leger vaker moet deelnemen aan meer risicovolle missies. Voor ons kan er echter geen sprake zijn van meer gevaarlijke opdrachten voor Defensie." Ook als minister kan De Crem Jong Groen! niet overtuigen. "Zijn optreden na de uitspraken over de kernwapens in Kleine Brogel is eigenlijk een gemiste kans. In plaats van als een bange haas zijn verklaringen meteen weer in te trekken, had De Crem beter de discussie gevoerd over de aanwezigheid van kernwapens in Europa en de NAVO. Dat zou pas getuigen van politieke moed, maar blijkbaar staat een kernwapenvrij België en Europa niet op zijn prioriteitenlijstje." Ook voor het voorstel van vrijwillige legerdienst is er bij Jong Groen! weinig enthousiasme: er zijn voor jongeren immers veel interessantere plekken om als vrijwilliger werkervaring op te doen dan een stage bij het leger.

Aangezien de huidige regering slechts een interim-regering is, kan er echter al snel een andere minister van Defensie zijn. "Hopelijk brengen de paasklokken, naast een echte regering, ook een nieuwe minister van Defensie. Liefst iemand met een humanitaire visie op Defensie, en iemand die niet alle dagen blundert. Na 8 jaren Flahaut, is het immers hoog tijd voor een competente minister van Defensie", besluit Kristof Calvo.

Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!