Open brieven aan Tobback

Tobback zijn beruchte uitspraken brachten wat teweeg bij vele jongeren. Bestuurslid Eline Strik schreef er al een gepeperd stuk over. Ook andere Jong Groen!-leden reageerden en stuurden hun open brief naar De Morgen. Hieronder vind je de gepubliceerde lezersbrieven van Tine Merlevede (Jong Groen! Middenkust) en Lies Corneille (bestuurslid Jong Groen!).

Open brief (Tine Merlevede - Jong Groen! Middenkust)

Beste meneer Tobback


Ik dacht dat u, als burgemeester van Leuven, een stad waar duizenden jongeren studeren, wel een positiever beeld had over die jongeren.

U heeft misschien wel gelijk dat jongeren niet weten wat ze willen, maar wat dacht u, op 18-jarige leeftijd zouden we klaar moeten zijn om een juiste keuze te maken: studeren/niet studeren en zo ja, wat studeren. Het wordt tegenwoordig als fout gezien als jongeren zoeken naar hetgeen ze echt willen, is dat dan zo negatief? Ik dacht het niet.

Jongeren durven zich steeds vaker engageren voor een beweging of partij. Er is immers genoeg informatie op internet te vinden. Wij kiezen niet langer voor de partij met de meeste aanhang of de mooiste en bekendste woordvoerder, wij kiezen voor inhoud en willen daar 100% achter staan. Wij zijn niet tegen grote partijen, we zetten ons achter de partij die met ons, jongeren, het meest rekening houdt. Grote partijen vergeten nu eenmaal vaak jongeren en houden zich liever bezig met economische crisissen en communautaire kwesties.

Ik denk dat wij, jongeren meer dan wie ook vooruit willen. We beseffen dat wij de hoop van de maatschappij zijn. Als wij niet werken, kunnen er geen deftige pensioenen worden uitbetaald. Wij willen besparen, maar wij willen niet gestraft worden. Het is niet onze schuld dat regeringen geen of amper rekening hielden met de vergrijzing. Wij willen ook een toekomst en hoe kunnen we dromen en uiteindelijk bouwen aan een toekomst als we toch ons hele leven moeten besparen? 

Het léf (Lies Corneille, bestuurslid Jong Groen!)

Waar haalt Louis Tobback het lef vandaag om de jeugd in zijn totaliteit verwend te noemen? 25% van de kinderen groeit op in een huis waar geen sanitair ter beschikking is. Voor de meerderheid van de jongeren is een eigen woning kopen een onhaalbare droom. Zijn jongeren verwend als ze in een Leuvense politiebevraging 'een probleem' worden genoemd? Als een VIP in het leven wordt geroepen om jongeren het leven zuur te maken ("iedereen is verdacht tot het tegendeel wordt bewezen")?

Ik zit al wel eens op een bus waar ik tieners onder elkaar bezig hoor, ik ben actief op facebook en op twitter, ... Onlangs ving ik zo een discussie tussen 16-jarigen op. "Ik denk dat wij later 2 jobs moeten gaan doen, om alles te kunnen betalen." Facebookgroepen en -pagina's en tweets bevatten veel visie, stimuleren discussie onder jongeren. Maar Louis zit natuurlijk niet online, leest die dingen natuurlijk niet.

Ik ken vele jongeren (14-18 jaar) die geen zin hebben om op straat te komen, die niet willen vechten om dan misschien eens gehoord te worden, die begrijpen dat er ooit een mei '68 nodig was, maar niet vatten dat er opnieuw met de voeten van jongeren wordt gespeeld. "Iedereen is toch jong geweest?", denken zij. Deze jongeren begrijpen heus dat regels en afspraken nodig zijn, dat bepaalde dingen moeten en andere mogen. Maar ze begrijpen niet dat zo weinigen de moeite doen om gewoon eens met hen te praten. Neem hen serieus.

Deel jouw mening!

Wil jij Tobback laten weten dat ook jij een visie hebt? Aarzel dan niet om info [at] jonggroen.be (ons) jouw stukje door te sturen! Wij plaatsen het dan op onze site.