Open brief kernenergie

Beste Jong CD&V, Jong VLD en Animo,

Blijven jullie net als jullie moederpartijen hangen in de denkpistes van het verleden of stappen jullie mee op de boot van de toekomst?

Jullie moederpartijen modderen aan in plaats van knopen door te hakken over de kernuitstap. Als zij er vandaag niet klaar voor zijn, zullen ze dat dan wel zijn binnen 10 jaar?
Wanneer kiezen jullie mee voor nieuwe, creatieve en duurzame oplossingen? Dankzij jullie moederpartijen die in de huidige regering zitten, dreigt België de boot te missen. Staan jullie erbij en kijken jullie ernaar of willen jullie ook een energiebeleid dat ons klaarstoomt voor de toekomst?

In 2003 besliste de paars-groene regering uit kernenergie te stappen en in te zetten op duurzame energie. Sindsdien stopten de opeenvolgende regeringen meer energie in het twijfelen over deze beslissing, dan in te zetten op de overgang naar hernieuwbare energie. Gevolg? Investeerders wachten af. In plaats van projecten aan te trekken en zo de energiebevoorrading écht te verzekeren, stoten we projecten af. Er zit maar liefst 4.630 MW aan moderne, flexibele STEG-centrales in de pijplijn, drie keer het vermogen van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 samen. Door de onzekerheid die nu wordt gecreëerd, dreigen we die investeringen te mislopen.

Het langer openhouden van de kerncentrales om onze energiebevoorrading op korte en lange termijn te verzekeren, is net het probleem, niet de oplossing. Het gaat om oude, onflexibele kernreactoren die een hypotheek leggen op een flexibel elektriciteitsnet. Investeren in groene stroomprojecten, een proactief beleid voor de bouw van moderne, flexibele STEG-centrales, het potentieel aan energiebesparingen aanboren, dat moeten we doen. Het is de noodzakelijke stap naar een energiebeleid dat volledig hernieuwbaar zal zijn.

We roepen jullie op jullie moederpartijen te overtuigen om nu in te zetten op een duurzaam energiebeleid. We verzekeren zo niet alleen de energiebevoorrading, maar creëren zo ook nieuwe economische sectoren en jobs die jongeren kunnen laten meebouwen aan een ambitieus toekomstproject voor onze en toekomstige generaties.

Tijd dus om te kiezen.
Onze keuze is gemaakt, die van jullie ook?


Bart Dhondt, voorzitter Jong Groen