Naar een pact tussen generaties

Naar een pact tussen generaties
Jong Groen! en Groen!Plus willen meer solidariteit door ontspannen loopbanen en volwaardige pensioenen

De eerste plannen van de oranje-blauwe onderhandelaars over loopbanen en pensioenen zijn voor Jong Groen! en Groen!Plus ondermaats. Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!: "Het lijkt wel Generatiepact bis: opnieuw een eenzijdige focus op het einde van de loopbaan, initiatieven voor de tweede en derde pensioenpijler in plaats van een inhaalbeweging voor de wettelijke pensioenen. Onze samenleving vergrijst, mensen hebben het steeds moeilijker om arbeid, gezin en vrije tijd te combineren, maar een politiek antwoord blijft uit."

Afgelopen zaterdag organiseerden Jong Groen! en Groen!Plus, respectievelijk de jongeren- en seniorenwerking van Groen!, in Gent een colloquium over intergenerationele solidariteit, ontspannen loopbanen en volwaardige pensioenen. "Net als paars blijkt oranje-blauw niet bij machte een echt generatiepact tot stand te brengen. Met dit colloquium geven Jong Groen! en Groen!Plus het goede voorbeeld: het debat over intergenerationele solidariteit moet gevoerd worden met de jongeren en de ouderen sámen, dit debat mag niet gevoerd worden over de hoofden van de betrokken generaties heen. Voor zover bekend zijn we de eerste politieke partij die jongeren én ouderen rond dit thema bij elkaar brengt," stelt Hugo Van Dienderen, voorzitter Groen!Plus.

Op het colloquium waren mensen uit de academische wereld en het middenveld te gast. Met dit materiaal gaat nu een werkgroep van groene jongeren en senioren aan de slag samen met Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen! om een eigentijdse groene visie over de vergrijzing, loopbanen en pensioenen uit te te werken. "Als oranje-blauw er ooit komt, mag het zich in elk geval aan stevige groene voorstellen verwachten. Ontspannen loopbanen via tijdskredieten om kinderen op te voeden, ouderen te verzorgen, jezelf te vormen, ... staan samen met volwaardige pensioenen voor iedereen hoog op onze groene agenda." aldus Wouter De Vriendt.

Kristof Calvo, woordvoerder Jong Groen!
Hugo Van Dienderen, voorzitter Groen!Plus
Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!