Mobiliteitsacties

Via originele acties legden Jong Groen-afdelingen lokale mobiliteitsknelpunten bloot. Sommigen slaagden er zelfs in om pers te halen en impact te hebben op lokaal niveau. Als kers op de taart reikte Jong Groen een mobiliteitsprijs uit aan de afdeling met de tofste actie. Hier een overzicht van de verschillende acties:

Stickeractie ‘Ik ben lui dus ik fiets'

De Leuvense Jong Groen reageerden op de uitspraak van Louis Tobback over de lui- en slonzigheid van fietsers die geen 100 meter willen stappen naar een fietsenstalling. Ze deelden stickers uit met de boodschap ‘Ik ben lui dus ik fiets' en riepen iedereen op om deze op zijn fiets te plakken.

Auto's (uit)delen

In Merelbeke ondersteunden Jong Groenen de aanvraag om Cambio (autodelen) in te voeren in Merelbeke. Ze mobiliseerde de bewoners van Merelbeke via een animatiefilm en gingen autootjes uitdelen.

Schepen van mobiliteit

Jong Groen Ronse ging langs op verschillende evenementen en buurtfeesten om jongeren één vraag te stellen: Wat zou jij veranderen als schepen van mobiliteit? Hun mening werd op foto vastgelegd. Na het verzamelen van alle gegevens zal Jong Groen Ronse in het najaar een actie organiseren.

Stationsstraat autovrij

Bij de heraanleg van de Stationsstraat in Sint-Niklaas, kreeg de auto een prominente plek. Jong Groen Sint-Niklaas lanceerde een online petitie om de Stationsstraat autovrij te maken, die door 1000 man werd ondertekend. Daarnaast gingen ze picknicken in het midden van de Stationsstraat.

Limburgse noord-zuidverbinding

De Jong Groenen uit Limburg reisden van noord- naar zuid-Limburg in drie teams: één team met de trein, één met de bus en één met de auto. Zo kaartten ze de slechte verbinding met het openbare vervoer aan en te pleitten ze voor een trein of sneltramverbinding tussen Neerpelt en Hasselt.

Wat als... fietsers zich als automobilisten zouden gedragen?

En de uiteindelijke winnaar: Jong Groen Brussel sleepte de ‘mobiliteitsprijs' binnen met haar ludieke filmpje: "Wat als fietsers zich als automobilisten zouden gedragen?".


Jong Groen is bijzonder trots op haar afdelingen met deze vernuftige, originele acties!