Lachen met Leterme, praten met Vitalski

Een voorstelling met als titel ‘Mijn leven met Leterme' lijkt ons veelbelovend. De burgemeester van Temse, waar het stuk van Vitalski in try-out zou gaan, dacht daar anders over en verbood het. Jong Groen! en Animo programmeerden het stuk en heel politiek, cultureel en journalistiek Vlaanderen had er prompt een uitgesproken mening over. Wij polsten bij Vitalski himself.

Hoe ervoer u de commotie rond het verbod van uw stuk?:

Ja, dat verbod... Eigenlijk vind ik dat de burgemeester van Temse gewoon zijn juridische recht uitoefende. Misschien heeft hij ook gelijk dat het niet evident is om voorstellingen als Mijn leven met Leterme , onrechtstreeks te subsidiëren. Zijn grote technische fout is echter dat hij zich niet voldoende had ingelicht over de voorstelling. Hij had er geen idee van wie ik ben of wat ik doe en als hij dat al dacht te weten was het hem ingefluisterd. Het zou de eerste try-out worden, hij kon dan ook niets weten van de voorstelling zelf.

Hij heeft met andere woorden geoordeeld op de affiche en de titel. Onbegrijpelijk, want die affiche is zo lieflijk als Bambi. Zelfs onze overgrootmoeder zou dit in haar slaapkamer hangen, zo schattig is het. Gone with the Wind, Clark Gable, pure kitscherige romantiek. Hoe aanstootgevend kan dat zijn? De titel heeft hem duidelijk meer geïmponeerd dan de illustratie. Ah, ik vind het vooral erg dat hij zijn dossier totaal niet kende.

U zei: ‘Dat is zijn volste recht'. CD&V-nationaal zei hetzelfde, terecht dus.

‘Ze mogen met me lachen', zei Leterme zelf. En daar voegde hij aan toe: ‘Dit is een autonome beslissing, waar de nationale regering niets mee te maken heeft.' Dat is de gewiekste techniek van Leterme: permanent delegeren, alles op werkgroepen afschuiven en verantwoordelijkheden doorverwijzen. Dat is natuurlijk de perfecte manier om zelf buiten schot te blijven. Men stelt hem een vraag en hij antwoordt: ‘Wat is de vraag?' Dat is perfect, daarom ook vind ik hem een geniaal politicus. Salvador Dali zei eens: ‘Een regering kan nooit corrupt genoeg zijn.' En dat is ten zeerste het geval. Ik meen dat we op het ogenblik tamelijk goed bezig zijn, maar het kan nog veel beter.

Een boude stelling. U klonk in de media soms behoorlijk gepikeerd, terwijl u er nu wel mee kunt lachen.

Dat klopt niet. Ik ben heel erg tevreden, heel erg gelukkig en ook helemaal niet wrokkig. Altijd al geweest. Neem nu die burgemeester. Het zou dom van me zijn om die man ook maar iets te verwijten. Hij heeft me de beste reclamecampagne in jaren geschonken. Ik zou die man heel graag op een pint trakteren. (Burgemeester Luc De Ryck was niet bereikbaar voor commentaar, nvdr). En alle punkers en rock-'n-rollers moeten blij zijn dat de jacht op de tsjeven terug is geopend. Eindelijk kunnen we terug ergens tegenaan schoppen, eindelijk mag niet meer alles.

Met dank aan een handvol dorpsidioten?

Met dank aan de tsjeven (Antwerpse CD&Ver Ludo Helsen verhinderde de tentoonstelling van de Fenomenale Feminatheek, nvdr). De jacht is voor geopend verklaard. (plots heel levendig) Maar over dankwoordjes gesproken: ik wil nog zeggen dat ik heel blij ben dat Jong Groen! me heeft uitgenodigd. Zo is die try-out uiteindelijk toch doorgegaan, en heeft Temse kunnen lachen met Leterme & co. Ik wil ook bekennen dat ik een grote fan ben van Freya Piryns. En, ik zal jullie nog vertellen dat er wordt gespot met Mieke Vogels in Mijn leven met Leterme. Er is een ogenblik dat niemand nog met mij naar bed wil, behalve Mieke Vogels. Niet omdat ze me sexy vindt, maar gewoon omdat ze het gewend is om oppositie te voeren.

auteur: Nicolas Rennuy