Jongeren opnieuw kind van de rekening

Dinsdagavond maakte de Vlaamse regering bekend een akkoord te hebben over de onderwijshervorming. Voor Jong Groen eerder een teleurstelling dan een goede zaak.

De Vlaamse meerderheidspartijen hebben hun slag thuis gehaald. Sp.a kan uitpakken met een 'hervorming' van het onderwijs, N-VA bepaalde de inhoud en het gezicht van Kris Peeters als regeringsleider blijft overeind. Vanuit een meerderheidsperspectief een goed verhaal waarbij iedereen wint. Helaas zijn de jongeren het kind van de rekening.

De eerste graad wordt inderdaad aangepakt, maar vanuit een perspectief van de wet van de sterkste. Bovendien is deze hervorming vrijblijvend, elitescholen zullen jongeren met een achterstand blijven uitsluiten. Een verschillend aanbod van de scholen zorgt ook voor onduidelijkheid voor de toekomstige leerling en ouders.

De volgende Vlaamse regering bekijkt in 2016 of deze plannen nu een goed of slecht idee zijn. M.a.w. dit akkoord is nu al klaar voor de vuilbak. Ofwel geloof je in een hervorming, ofwel niet.

Jong Groen blijft pleiten voor kleinere klassen en stages in elke richting. We willen ook immersieonderwijs in Brussel en Vlaanderen, waarmee je meertaligheid versterkt. Dat zijn maar enkele van de voorstellen van Jong Groen die een échte onderwijshervorming zouden betekenen.

We vrezen en voorspellen nu al dat de uitstroom van leerlingen zonder diploma niet zal dalen, integendeel. Met dank aan deze Vlaamse regering, wiens hachje toch gered blijkt.

Thema: