Jonge groenen tegen het rechts populisme

Jonge groenen tegen het rechts populisme. Voor een ander Europa!

Jonge groene kandidaten van over heel Europa, gesteund door de Federation of Young European Greens (FYEG) in hun kandidatuur voor de Europese verkiezingen, organiseren een actie op 5 maart om 13u30 voor het Europese Parlement in Brussel.

Over heel Europa zijn extreemrechtse partijen en bewegingen bezig aan een opmars. Hun leiders zetten aan tot haat, racisme en homofobie. Ze misleiden het volk door hun populistische uitspraken. De actie zal het gevaar van rechts populisme in de kijker zetten, want het vormt een ware bedreiging voor het Europese project. Door groene ideeën en oplossingen naar voren te schuiven voor de bestaande economische, sociale, democratische en ecologische uitdagingen in Europa, rijken de jonge groenen de instrumenten aan om het vertrouwen in het Europese project te herstellen.

Krassina Demireva, co-woordvoerder van FYEG stelt: "Het rechts populisme dwarsboomt het Europese project en biedt geen enkele oplossing voor de globale problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden. We moeten klimaatverandering te lijf gaan, streven naar sociale rechtvaardigheid, burgers een stem geven en de gevolgen van de economische crisis overwinnen, zeker de jongerenwerkloosheid. Het nationale politieke niveau kan dit alleen niet bereiken. Wij, de Federatie van jonge Europese groenen, staan voor een verenigd Europa!"

Michael Bloss, co-woordvoerder van FYEG voegt hieraan toe: "Als de Europese Jonge Groenen, brengen wij jonge kandidaten bijeen van over heel Europa. Zij vertegenwoordigen de toekomst van Europa, een toekomst die democratisch, divers en open is. Wij staan voor een samenleving van solidariteit en vrede. Rechtse populisten leven in het verleden en willen terugkeren naar nationalistische grenzen. Zo creëren ze ideeën die al veel te vaak de vrede in Europa vernietigd hebben."

De jonge kandidaten van de Europese groenen nodigen politieke partijen en middenveldorganisaties uit om rechts populisme in Europa te bestrijden en om hun inspanningen te steunen om het Europese project te vrijwaren.

We nodigen ook de media uit om de actie bij te wonen en om te berichten over dit initiatief, georganiseerd door jonge groene kandidaten van over heel Europa.

Reclaim Europe!

Jan Keustermans
Internationaal secretaris Jong Groen