Jong Groen voor Europees basisinkomen

Jong Groen pleit voor een Europees basisinkomen. De voorzitter maakte dat zopas bekend op de nieuwjaarsreceptie van Jong Groen. Jong Groen zet voor deze verkiezingen in op 5 speerpunten: schrapping van de GAS-wet voor minderjarigen, een onderwijshervorming waarbij het watervalsysteem tussen ASO, TSO en BSO verdwijnt, bindende klimaatakkoorden op alle overheidsniveau's, een federale kieskring en een Europees basisinkomen. Deze speerpunten bepaalden de leden via online voting en een ledenvergadering.

Bram Van Braeckevelt, voorzitter van Jong Groen: "Onze leden hebben niet zomaar het basisinkomen als speerpunt naar voor geschoven. Europa heeft nood aan een sociaal project als ze de Europeanen niet wil verliezen. Miljoenen Europeanen zitten op hun tandvlees. Er zijn meer werkzoekende jongeren (5,66 miljoen) dan inwoners in Denemarken. Via een Europees basisinkomen wordt herverdeling eenvoudiger en niemand wordt uitgesloten. Sociale zekerheid, wordt dan écht een zekerheid."

Naar jaarlijkse gewoonte reikte Jong Groen op haar nieuwjaarsreceptie 'De Groene Bril' uit aan een organisatie die zich inzet voor het jaarthema. Dit jaar is dat actief pluralisme. De cijfers van de voorbije dagen maken voldoende duidelijk dat bij een andere achtergrond, achterstand om de hoek loert. De vier genomineerde organisaties die hebben gestreden voor de Groene Bril waren Victoria Deluxe, KifKif, RJOM en D'Broej. De Groene Bril ging dit jaar naar Victoria Deluxe uit Gent.