Herfstweekend met écolo j

Van vrijdag 25 tot zondag 27 november trekt Jong Groen zoals elk jaar op Herfstweekend met écolo j, de jongeren van Ecolo. Dit jaar vindt het weekend plaats in jeugdherberg Simenon in Luik. Thema is ‘Ecologie in de wereld: Jong Groen! en écolo j go international!

Na een leuke kennismaking op vrijdagavond snijden we zaterdagvoormiddag het hoofdthema van het weekend aan: we gaan dieper in op ecologisme in Europa en in de wereld met daaraan gerelateerde thema's zoals duurzame ontwikkeling en het klimaatverdrag.

  • 10u-11u: Internationale groene politiek door Marina Barbalata (FYEG)
  • 11u15-12u45: 2 parallelle sessies over duurzame ontwikkeling en klimaat
    • ‘Europa' met Philippe Lamberts (Europees parlementslid, woordvoerder Europese Groene Partij)
    • ‘De Wereld (klimaattoppen Kopenhagen, Cancun, Durban, Rio +20) met Eric Jadot (Federaal parlementslid Ecolo)

In de namiddag spitten we in verschillende werkgroepen het thema verder uit. Elke werkgroep vertrekt vanuit een concrete casus in een bepaalde regio:

  • De groenen in de Arabische revolutie
  • Sociale en ecologische onrechtvaardigheid van ontbossing in Brazilië met Luc Vankrunkelsven (Wervel)
  • Waterproblematiek in Israël met Emmanuel Petrella (wetenschapper IERPE: Institut Européen de Recherche sur la Politique de l'Eau)
  • China en het energievraagstuk met David Belis (expert EU-China klimaatrelaties, KUL)

In de late namiddag trekken we de straten van Luik in. Luik ligt vlakbij Tihange, en we grijpen deze kans om met een actie de problemen van kernenergie in de verf te zetten.

Nadien schudden we de sérieux van ons af en leven we ons uit: zaterdagavond op herfstweekend staat intussen bekend als de feestavond bij Jong Groen en écolo j. Zondagochtend ronden we het weekend af met een brunchgesprek. Groenen in de regering, of liever als zweeppartij? In Brussel heeft men met deze kwestie ervaring. We vragen de groene Brusselse Regeringsleden Bruno De Lille en Evelyne Huytebroeck naar hun ervaring in de meerderheid en staan stil bij de politieke actualiteit.

Praktisch

Van vrijdag 25 tot zondag 27 november trekken we naar Luik. We verblijven in de jeugdherberg Simenon. Wil je graag inschrijven? Dat kan via www.jonggroen.be/herfstweekend. Deelname kost € 50 (met een korting van € 15 voor studenten en werkzoekenden). Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!