Europese jongeren op straat voor werk

In Mechelen hebben 100 jongeren uit alle uithoeken van Europa actie gevoerd voor meer jobs voor jongeren. Besparingen zorgen er voor dat job voor jongeren in de kiem worden gesmoord. Jongeren die vandaag een job zoeken voelen de arbeidsmarkt aan als een stoelendans: hoe langer, hoe meer jobs er verdwijnen. Ondertussen blijven jongeren zonder perspectief achter. Daarom organiseerden de jonge Europese groenen een stoelendans-actie tijdens hun congres weekend in Mechelen.

Bram Van Braeckevelt, voorzitter van Jong Groen: "De jeugdwerkloosheid neemt dramatische proporties aan. Maand na maand zien we de cijfers stijgen en ondertussen blijft het besparingsmantra het halen op een concrete aanpak voor jongerenwerkloosheid. Op Europees niveau werd een Youth Guarantee in het leven geroepen, maar blijven de noodzakelijke omkaderende financiële middelen achterwege. Dat kan zo niet verder. Als Europa het schip niet van koers doet veranderen, zullen deze jongeren het schip liever zien zinken."

Van 17 tot en met 21 mei is Mechelen de gaststad voor het jaarlijkse congres van FYEG, de koepelvereniging van jonge Europese groenen. Het is de tweede keer dat het congres van FYEG in België plaatsvindt, na Gent in 2001. Thema van het congres is ‘Youth and Europe'.

"Zowel in Europa als in België is gemiddeld 23% van de jongeren werkloos. Met uitschieters in sommige landen of steden tot 55%. Zij die aan het roer zitten moeten beseffen dat zonder nieuwe ingrepen een verloren generatie zal ontstaan die politiek de rug zal toekeren." aldus de Jong Groen voorman.