Burgemeester, mag ik overvaren?

De jeugdraden uit de politiezone Rhode en Schelde roepen op om vanavond aanwezig te zijn op een ludieke actie tegen de specifieke passage uit een politiereglement waarin 'verboden wordt om spellen of activiteiten te organiseren die voorbijgangers hinderen' met GAS-boetes. De Jong Groen-afdelingen uit Merelbeke en Gent zullen hierop aanwezig zijn. Ook het nationale Jong Groen bestuur zal mee actie voeren.

Bram Van Braeckevelt, Jong Groen-voorzitter: "De passage die spelende kinderen zou kunnen bestraffen is een blamage voor het jeugdwerk. Ze staat symbool voor de toenemende onverdraagzaamheid voor kinderen en jongeren en staat in het rijtje van de klacht uit Lauwe dat het geluid van spelende kinderen als lawaaioverlast wou bestempelen, het sluiten van kindercrèches en de ultrasone tonen op de Kortrijkse pleinen om hangjongeren te verjagen."

Jong Groen maakt al maanden duidelijk dat het geen goede evolutie is om minderjarigen GAS-boetes te geven en dat het net méér problemen veroorzaakt dan oplost. Als via een klacht bij de gouverneur of via justitie deze foute passage kan geweerd worden, des te beter. Maar indien het alleen via die weg zou kunnen, zou dit een enorm fiasco betekenen voor de politiek verantwoordelijken.

Van Braeckevelt, die ook gemeenteraadslid is in Gent stelt verder: "Gisteren schrapten we in Gent de befaamde ‘spel-passage'. Vandaag voeren we actie om dit ook in Merelbeke te schrappen. Want, welk signaal geven politiek verantwoordelijken aan minderjarigen als ze alleen ruimte krijgen hun ding te doen als politieke meerderheden hiertoe rechterlijk verplicht worden? En dat terwijl er de voorbije jaren geen grotere consensus is ontstaan in het middenveld dan over de absurditeit van GAS-boetes voor minderjarigen. Politici, kies vóór jongeren."